Preturile de tranzactionare ale locuintelor din Bucuresti s-au redus in perioada 2009-2012 cu circa 30%, iar in provincie scaderea a fost mai mica, situandu-se la 25%, a declarat, miercuri, Mihai Gheorghe, director in Institutul National de Statistica (INS), directia de statistica a preturilor.

"In 2012 preturile in primele doua trimestre sunt in crestere fata de trimestrul patru din 2011, dar pe tot anul trecut se remarca o continuare a trendului descrescator. Astfel, din 2009, momentul in care am inceput sa publicam indicele preturilor proprietatilor rezidentiale, si pana in 2012 preturile au scazut cu circa 30% in Bucuresti si cu 25% in provincie", a aratat Gheorghe la o conferinta pe teme imobiliare, relateaza Mediafax.

INS publica incepand din trimestrul unu din 2009 indicele preturilor apartamentelor si caselor avand ca sursa tranzactiile autorizate de notari. Perioada de colectare se face lunar, iar variabelele colectate sunt tipul cladirii, locatia imobilului, anul constructiei, suprafata, pretul declarat al tranzactiei, dar si variabile calitative, precum gradul de confort al locuintei, materialul de constructie sau amplasarea imobilului.

Pe ansamblul perioadei analizate, cea mai mare reducere a preturilor s-a inregistrat in primul trimestru din 2011, cand s-a atins si un nivel minim al preturilor la case. Din trimestrul 1 din 2011, datele INS arata o evolutie sinusoidala a preturilor, cu cresteri in trimestrul doi 2011 urmate de o usoara scadere in trimestrul trei si din nou crestere in ultimele trei luni din 2011. In 2012, in primul trimestru preturile au crescut, pentru ca in trimestrul doi si trei sa intre pe o panta descendenta.

Datele INS arata ca in primele trei trimestre din anul trecut pe total preturile s-au redus fata de acelasi interval din 2011 cu 5,5% la nivel national. La apartamente, scaderea la nivel national a fost de 5,7%, cu o reducere de 6% la apartamentele din Bucuresti si de 5% la cele din provincie. La case, preturile s-au diminuat cu 4,6% la nivel national, in conditiile ca in mediul urban s-a inregistrat un declin de 5,4%, iar in mediul rural de doar 3,2%.

INS a realizat si o analiza privind caracteristicile apartamentelor tranzactionate, care arata ca 26,4% sunt in Bucuresti. Cel mai bine se vand apartamentele cu pana la trei camere, circa 95% din total, si locuintele construite pana in anul 1990. De asemenea, locuintele cu confort 1 si 2 sunt preponderente.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Imobiliare si constructii »Citeste si