"Pierderea de 85,9 milioane de euro, fata de un profit de 13,9 milioane de euro in 2011, este ca urmare a scaderii valorii contabile a proprietatilor cu 79 milioane de euro, din care 59% reprezinta cele din Ungaria si Romania (...) In cursul anului 2012, valoarea contabila a activelor din Romania a fost redusa cu 34,1 milioane de euro. Cu o crestere de 1,8% a PIB-ului in Europa Centrala si de Est, 2012 a fost plin de provocari pentru unele economii, in particular pentru Ungaria si Romania (PIB-ul Ungariei a scazut cu 1% si Romania a inregistrat o crestere anemica de 0,9%), ceea ce s-a refletat in scaderea valorii contabile a activelor din aceste tari", se mentioneaza in raportul Plaza Centers.

Compania detine terenuri in Iasi, Miercurea Ciuc, Timisoara, Hunedoara, Targu Mures si Constanta, Slatina, unde a anuntat in urma cu mai multi ani ca vrea sa construiasca centre comerciale.

Inceperea proiectelor a fost amanata insa din cauza crizei financiare, care a afectat mai ales piata de retail din orasele secundare. In raport se mentioneaza ca fazele de fezabilitate si planificare ale proiectelor din Romania continua, iar constructia este programata sa inceapa in 2014-2015, cu finalizare in 2015-2016.

Valoarea de piata a activelor (terenuri si constructii) detinute de companie pe piata romaneasca, inclusiv Casa Radio si o cladire de birouri din Bucuresti, a scazut anul trecut cu 7,2 milioane de euro, de la 228,3 milioane de euro la 221,1 milioane de euro. Valoarea la finalizare a proiectelor a fost stabilita la sfarsitul anului trecut la 528,5 milioane de euro, in scadere usoara fata de 529 milioane de euro in decembrie 2011.

Investitorul israelian detine 75% din capitalul firmei Dambovita Center, dezvoltatorul proiectului Casa Radio, iar statul are o participatie de 15%, prin Compania Nationala de Investitii, diferenta fiind administrata de grupul turc Kucuk.

Valoarea de piata a terenului si constructiilor aferente proiectului Casa Radio Plaza (Dambovita Center) a scazut anul trecut de la 170,3 milioane euro la finele lui 2011 la 168 milioane euro, iar valoarea complexului dupa finalizare a fost mentinuta la 330 milioane de euro. Evaluarea tuturor activelor a fost realizata de Jones Lang LaSalle.

Citeste si:

In raport se mentioneaza ca a fost obtinuta autorizatia Comisiei Tehnice de Urbanism a Bucurestiului, astfel ca finalizarea primei faze a proiectului este anticipata pentru 2014.

Plaza Centers a platit, in 2006, 40 milioane de dolari (circa 30 milioane de euro) pentru preluarea a 75% din actiunile Casa Radio Plaza.

Plaza Centers, alaturi de companiile Elcint si Insightec, face parte din grupul israelian Elbit Medical Imaging, listat la bursa americana Nasdaq, actionarul majoritar al companiei fiind Europe Israel Ltd.

Plaza Centers detine active in Romania, Ungaria, Polonia, Cehia, Letonia, Grecia, India, Bulgaria si Serbia.

Valoarea totala a activelor Plaza Centers s-a redus in 2012 de la 1,3 miliarde euro la 958 milioane de euro, ca urmare a vanzarii portofoliului detinut de companie Statele Unite ale Americii. Cmpania a inregistrat anul trecut venituri de 41,5 milioane de euro.