"La fiecare 10 credite date de RBL unul este pentru constructie, doua sunt pentru achizitie si sapte sunt pentru modernizare. Pe partea de modernizare intra toata gama, de la schimbarea geamurilor pana la proiecte care inseamna reabilitarea sau finalizarea unor constructii inregistrate care pot sa coste 100.000 lei. Sistemul de economisire-creditare este in toate tarile in care functioneaza o solutie sustenabila de finantare a domeniului locativ", a spus Cionga, la conferinta Mediafax Talks about Constructions.

Potrivit acesteia, clientii interesati de acest produs sunt oamenii care vor sa fie stapanii proiectelor lor si care cunosc valoarea banilor.
"In ultima instanta, unul dintre argumentele cele mai importante ale acestui produs este ca ofera o finantare care il costa cel mai putin pe om. Vorbim, in general, de credite care nu depasesc, in forma lor standard, intre 20 si 60 de bani pentru fiecare leu pe care il imprumutã. Vorbim foarte adesea de familii la inceput de drum sau ale cãror copii se pregatesc sã inceapa propriul drum in viata", a adaugat oficialul RBL.
In ceea ce priveste soldul creditelor, 50% din valoare reprezinta cele pentru cumparare, 40% pentru modernizare si 13% pentru constuctii noi, sub controlul clientului persoana fizica.

Ea a precizat ca in ultimii ani, dupa momentul acut al crizei, valoarea medie a creditelor a crescut pentru toate tipurile de activitate, astfel cã la finele anului trecut media era de 100.000 lei la achizitie, la 75.000 de lei la constructie si la 25.000 lei pentru modernizare.

"Unul dintre atuurile acestui tip de program este ca permite pe langa incurajarea populatiei sa economiseascã si sa asigure finantare, are si un impact asupra pietei constructiilor, si mentinerea locurilor de munca", a mai spus oficialul RBL.

Citeste si:

Clientii care incheie un contract de economisire-creditare si economisesc o perioada de timp au ulterior posibilitatea accesarii unui credit cu dobanda fixa. In fiecare an, clientii primesc la depunerile efectuate in anul respectiv o prima de stat de 25% pe an, pana la 250 de euro, la care se adauga dobanda bancii.

In acest domeniu activeaza in Romania Raiffeisen Banca pentru Locuinte, parte a grupului austriac Raiffeisen, si BCR BpL.