Immochan vrea sa construiasca locuinte de 700 euro/mp la Coresi Brasov

Immochan vrea sa construiasca locuinte la pretul de 700 euro/mp in cadrul proiectului Coresi din Brasov si negociaza un parteneriat cu un dezvoltator dispus sa inceapa constructia intr-un an, a declarat Tatian Diaconu, managing director Immochan Romania.

"Negociem cu un dezvoltator care vrea sa faca rezidential pe acest teren si sa inceapa constructia in 12 luni. In prezent acestia sunt in faza in care studiaza terenul, fac calcule pentru a stabili costurile. Daca modelul este viabil, atunci la sfarsitul lunii iunie - inceputul lunii iulie am putea sa ajungem intr-o faza mai avansata de negociere. Vom merge pe varianta low-cost, adica vrem sa facem locuinte la preturi de 700 de euro/mp. Acesta este modelul nostru, pe care il apreciaza si viitorul nostru partener", a declarat Diaconu pentru Mediafax.

El a mentionat ca nu stie inca sub ce forma va fi realizat parteneriatul dintre Immochan si dezvoltatorul de locuinte, dar a precizat ca cea mai simpla forma ar fi vanzarea terenului. Acesta nu exclude si un parteneriat in care Immochan va veni cu terenul, iar dezvoltatorul cu expertiza in constructia de locuinte.

"Am putea vinde terenul, dar asigurandu-ne ca va construi ce a spus. Daca vrea sa construiasca trei blocuri, ii vindem un hectar, daca mai vrea sa dezvolte alte trei blocuri, ii mai vindem un hectar. Nu vrem sa facem specula cu terenul, scopul este ca in 10-15 ani sa facem un cartier, cu o dezvoltare urbanistica globala pe cele 100 de hectare de teren pe care le detinem in Brasov", a adaugat reprezentantul Immochan.

Compania, parte a grupului francez Auchan, a achizitionat anul trecut terenul de 100 de hectare, cea mai mare parte din fosta platforma industriala Tractorul. Pentru zona rezidentiala este alocat un teren de 32 de hectare.

Proiectul din Brasov prevede intr-o faza initiala constructia unui centru comercial cu o suprafata inchiriabila de 45.000 de metri patrati. Centrul comercial a primit autorizatia de construire la inceputul acestui an si va necesita o investitie de 55 milioane de euro, sustinuta din fonduri proprii.

"Vom da drumul la licitatie in urmatoarele 2-3 saptamani, iar prima caramida vrem sa o punem la sfarsitul lunii iunie, pentru a deschide in ultimul trimestru din 2014. E foarte interesant proiectul din Brasov, pentru ca venim cu ceva nou. Este evident ca in Romania exista doua formate de centre comerciale care functioneaza: centrul de proximitate, format care vine pe o trasatura a romanilor care doresc inca sa cumpere de la parterul blocului, dar in acelasi si pe fondul starii infrastructurii, care nu permite sa dezvolti in Bucuresti dupa modelul din Franta, la 20 de kilometri de oras. Al doilea format este centrul comercial de tip regional, asa cum va fi Coresi Brasov, unde nu vrem sa construim doar un centru pentru cumparaturi, ci si pentru petrecerea timpului liber", a explicat Diaconu.

In opinia sa, tipul de consum s-a modificat in ultimul timp, iar romanii au multe optiuni de cumparare.

"Daca ii chemi la tine doar sa cumpere s-ar putea sa te inlocuiasca cu internetul sau cu comertul de proximitate. Tot ceea ce este intre aceste formate sunt dezvoltari riscante. De aceea centrele comerciale care au avut dificultati sunt toate in gama de mijloc", a precizat Diaconu.

In Brasov au fost anuntate alte trei proiecte de retail, cu o suprafata totala de circa 120.000 de metri patrati, dezvoltate de Cora, NEPI si compania poloneza Echo Investments.

"Suntem singurii care avem autorizatie de constructie. Din punctul meu de vedere avem sase luni in avans fata de concurentii nostri. Avem discutii avansate cu retaileri importanti, iar primele anunturi privind contracte de inchiriere le vom face in urmatoarele saptamani. Nu cred ca este loc pentru toate cele patru mall-uri anuntate si nu cred ca se vor face toate. Nu exista suficiente branduri in Romania astfel incat intr-un oras cu 300.000 de locuitori sa populezi patru mall-uri", a afirmat reprezentantul Immochan.

El a mentionat ca potrivit studiilor de piata, Brasovul mai poate absorbi circa 45.000 de metri patrati de centre comerciale, adica un singur proiect.

In acelasi timp, Diaconu spune ca nici retailerii care sunt prezenti deja in Romania nu mai vor sa se extinda in provincie, din cauza situatiei de criza si a scaderii cifrelor de afaceri.

Pe de alta parte, seful Immochan Romania apreciaza ca pentru ca un centru comercial sa functioneze este nevoie ca dezvoltatorii sa fie parteneri cu retailerii, iar chiriile sa fie stabilite in functie de indicatorii economici ai zonei careia se adreseaza.

"Daca dezvoltatorii impun chirii pe care retailerii nu le pot plati din cauza ca nu au vanzari pentru ca nivelul consumului este redus in acel oras, atunci mall-ul se va inchide", a mentionat Diaconu.

Odata cu lansarea licitatiei pentru proiectul din Brasov, Immochan va incepe si procedurile de alegere a constructorului si pentru centrul comercial pe care intentioneaza sa-l dezvolte in cartierul Drumul Taberei din Bucuresti, pe terenul fostei fabrici Tricodava.

"Acesta va fi un proiect mai greu de construit pentru ca va fi o dezvoltare pe verticala. Vom construi o cladire cu cinci etaje, din care parterul si primul etaj vor fi alocate spatiilor de retail - 9.100 metri patrati galerie comerciala si 11.000 metri patrati un hipermarket Auchan, iar etajele 3-5, respectiv 9.000 metri patrati vor fi alocare spatiilor de birouri, unde vor functiona Auchan si Immochan", a mai spus Diaconu.

Investitia in acest proiect se ridica la 60 milioane de euro si va fi de asemenea sustinuta din fonduri proprii ale grupului Auchan.

Fondat in 1976, Immochan ocupa in prezent unul dintre primele locuri in Europa in calitate de investitor si proprietar de centre comerciale. Immochan gestioneaza 300 de centre comerciale in 12 tari, cumuland 1,7 milioane de metri patrati.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »Setari Cookie-uri