RA-APPS are estimari optimiste privind veniturile, desi licitatiile la case esueaza constant

Regia Patrimoniului si Protocolului de Stat are din nou estimari optimiste legate de veniturile pe care le va obtine in acest an bazate in principal pe incasarile ipotetice din vanzarea de imobile, desi numeroasele licitatii organizate in ultimul an, in pofida recomandarilor, au esuat fara ofertanti

Conform bugetului de venituri si cheltuieli aprobat in sedinta de miercuri a Guvernului, Regia Patrimoniului si Protocolului de Stat (RA-APPS) se asteapta sa atraga in acest an venituri totale de 449,1 milioane lei, pentru a putea sa-si acopere totalul cheltuielilor, indicate la un nivel foarte apropiat, de 448,9 milioane lei.

Estimarea depaseste prognoza regiei pentru anul trecut, de 296,2 milioane lei, care nu a putut fi insa in final atinsa desi, pe fondul licitatiilor esuate, tinta fusese deja drastic redusa comparativ cu proiectia initiala.

Anul trecut, Guvernul a revizuit in scadere drastica estimarea de venituri obtinute din vanzarea imobilelor aflate in administrarea RA-APPS, de la 706 milioane lei, prevazuta in bugetul de stat, la doar 296,2 milioane lei, pe fondul licitatiilor esuate in lipsa de oferte.

Un document oficial prezentat insa de MEDIAFAX in primavara acestui an a indicat ca si aceasta noua tinta a fost ratata la mare distanta si ca vanzarea nu a decurs conform asteptarilor, RA-APPS reusind sa vanda doar 16 imobile dintr-un total de 103 active scoase la vanzare. In aceste conditii, veniturile incasate s-au ridicat la doar 39,3 milioane lei, din care 7,98 milioane lei au fost cheltuieli aferente, inclusiv valoarea ramasa neamortizata.

Licitatiile de vanzare a imobilelor RA-APPS, esuate de fiecare data, sunt initiate desi consultanti imobiliari au atentionat in repetate randuri ca vanzarea activelor in conditiile actuale ale pietei nu este cea mai buna solutie si ca infiintarea unui fond imobiliar listat la bursa pentru administrarea activelor sau transferul acestor servicii catre fir¬me private sunt alternative la vanzarea individuala a proprietatilor, care ar asigura o transparenta sporita si un castig mai bun pen¬tru stat.

Regia Protocolului de Stat, la care lucreaza peste 2.170 de angajati cu un castig mediu lunar mai mare de 1.900 lei, detine aproximativ 650 locuinte de protocol si de serviciu, peste 75 de vile si mai mult de 250 hectare teren, mostenite de la fosta gospodarie de stat a PCR si ocupate de actuali sau fosti demnitari, ori chiar de rudele acestora.

Acestora li se adauga zeci de spatii comerciale, ferme si unitati turistice, dintre care hotelul Triumf din Bucuresti, hotelul Mara din Sinaia, Clubul Floreasca, complexul Scrovistea, complexul Palat Snagov sunt printre cele mai valoroase.

Surse oficiale au declarat ca intregul patrimoniu RA-APPS este evaluat la 500 milioane euro-un miliard euro.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »Setari Cookie-uri