Interesul investitorilor fata de achizitii de proiecte pe piata din Romania se va accentua in perioada urmatoare, in special in 2014, in conditiile in ce finantarea va deveni mai accesibila si pe masura ce birourile din Romania devin la fel de atractive ca cele din Cehia sau Polonia, spune Razvan Iorgu, seful CBRE Romania.
„In prezent, Romania este interesanta pentru investitorii care se uita catre Europa Centrala si de Est, in special prin prisma proiectelor de birouri de clasa A. Estimam ca acest interes se va accentua in perioada urmatoare, in special anul urmator, odata ce finantarea va deveni mai accesibila, iar trendul este valabil atat pentru investitorii deja existenti pe piata din Romania, cat si pentru cei noi”, a declarat Iorgu.

Managerul CBRE a mentionat ca firma pe care o conduce se concentreaza pe atragerea de investitori noi, fonduri de investitii care nu s-au uitat pana in acest moment la Romania, fie ca, in 2008, discutam despre o piata supraincalzita, fie din cauza chiriilor din perioada 2008-2009.

„In prezent, insa, piata de birouri inregistreaza un trend sustenabil, astfel ca proiectele office din Romania au inceput sa devina la fel de atractive ca cele din Cehia sau Polonia, avand chiriasi companii internationale de top”, a adaugat Razvan Iorgu.

In prima parte a anului, pe segmentul spatiilor de birouri, chiria prime s-a stabilizat in jurul valorii de 18 euro/mp/luna, insa, incepand cu al doilea semestru al anului, nivelul acesteia ar putea inregistra o usoara crestere, in special datorita trendului descendent al ratei de neocupare in centrul de afaceri al Capitalei.

„Piata imobiliara a cunoscut un usor avans in prima jumatate a acestui an, alimentat in principal de sectorul de spatii de birouri, unde s-a inregistrat cea mai intensa activitate din piata, in special in primele trei luni ale anului. In urma unor cresteri constante, stocul modern de spatii de birouri din Bucuresti a ajuns, la sfarsitul lunii martie, la totalul de 2,28 milioane de metri patrati, iar 48% din suprafata totala care va fi livrata in acest an a fost pre-inchiriata in aceasta perioada”, a mai spus Iorgu.

De asemenea, evolutia pietei imobiliare in prima parte a anului a fost influentata pozitiv si de sectorul spatiilor industriale, care a fost marcat de tranzactii importante si care se anunta a fi in continuare activ, dat fiind faptul ca ajung la final multe dintre contractele semnate de companii in 2007, odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.

Pe de cealalta parte, sectorul de spatii comerciale a fost mai putin activ in primele luni ale anului in ceea ce priveste livrarile, un singur mall fiind finalizat in primul trimestru – Uvertura Mall din Botosani. „Totusi, s-a lucrat intens la alte proiecte comerciale care vor fi livrate in a doua parte a anului, astfel ca si sectorul de retail va reprezenta un motor de crestere pentru piata imobiliara in urmatoarele luni”, a mai spus Iorgu.

In ceea ce priveste cererea pe segmentul pietei de retail, principalele proiecte comerciale aflate in curs de finalizare anul acesta au fost pre-inchiriate in mari proportii inca din prima parte a anului. Spre exemplu, spatiile comerciale din cadrul Cora Constanta au fost deja inchiriate in proportie de aproximativ 80%. Oferta va ajunge, de asemenea, la un nivel ridicat pana la finalul anului, cand piata va inregistra un stoc total de spatii comerciale de peste 2,8 milioane de metri patrati, in urma livrarii unor proiecte precum Promenada Mall (Bucuresti), AFI Palace (Ploiesti), Coresi Shopping City faza I (Brasov), Uvertura Mall (Botosani) si Corall (Constanta).

Segmentul industrial cunoaste si el o activitate intensa in acest an, atat din punctul de vedere al cererii, cat si din cel al ofertei, trend alimentat si de faptul ca ajung la scadenta multe dintre contractele incheiate in 2007.

„In prima parte a anului, s-a remarcat o crestere a cererii din partea companiilor din Bucuresti, producatorii reprezentand un segment de piata foarte important pentru zona inchirierilor de spatii industriale, iar industria automotive este foarte efervescenta in acest sens. Chiriasii vor continua sa se orienteze catre spatii de clasa A, cu precadere catre proiecte construite la cerere („built to suit”), optimizate potrivit profilului lor de activitate”, a mai spus Iorgu.

In ceea ce priveste oferta, pe fondul stabilitatii anuntate pentru acest an, dezvoltatorii ar putea relansa anumite proiecte amanate in ultimii ani. In provincie, aproximativ 144.000 de metri patrati de spatii industriale urmeaza a fi livrati in 2013 si 2014, zonele de interes fiind localizate in regiuni precum Cluj, Brasov, Timis sau Prahova. De asemenea, zona de Nord Est a inceput sa devina un punct de interes pentru investitori.

In ceea ce priveste segmentul de spatii industriale, chiria prime, la nivelul tranzactiilor, s-a situat la nivelul de 3,5-3,8 euro/mp/luna si este posibil sa mai scada in a doua parte a anului.

Industrialul a fost segmentul „vedeta” in prima parte a acestui an pentru CBRE. Astfel, in perioada ianuarie – martie, CBRE a intermediat 65.000 de metri patrati din cei aproximativ 83.000 de metri patrati intermediati de companiile de profil. Printre tranzactiile cele mai importante realizate in primele luni ale anului se numara prelungirea contractului de inchiriere de catre Carrefour a 45.000 de metri patrati in Europolis Park, inchirierea de catre Elit a 9.000 de metri patrati in Europolis Park, inchirierea de catre Inter Cars a 5.500 de metri patrati in parcul industrial Codlea si inchirierea de catre Global Enterprises a 5.630 de metri patrati in Ploiesti West Park.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri