Pe acest teren, al statului, dat in folosinta fundatiei pentru tenis "Academia Ilie Nastase" ar fi urmat sa fie construit proiectul Arenele Ilie Nastase, proiect detaliat in nota de fundamentare a unei hotarari a Guvernului Romaniei din martie 2006 care modifica hotararea din 1999 prin care terenul era dat in folosinta fundatiei si crestea perioada de la 49 la 60 de ani.

In 2012, fostul tenismen a reusit intr-un final sa intre in posesia terenului, dupa ani de procese cu CS Vointa care intr-un final au dus la o solutie favorabila lui Nastase si defavorabila clubului Vointa. Anii de procese au adus castig de cauza fostului campion, dar a alungat investitorii care aveau "100 mil. euro" pentru dezvoltarea proiectului de pe terenul din "fieful birourilor".

Aici, pe acest teren de peste 60.000 mp, se anunta in 2006 ca va incepe constructia unui proiect de dimensiuni mari care ar fi urmat sa aiba o componenta importanta sportiva: terenuri de tenis si o arena multifunctionala, dar si o parte imobiliara: un hotel, o zona de spatii comerciale de 25.000 mp, si o cladire de birouri de 14.000 mp, totul sub umbrela Ilie Nastase Tennis Academy.

Sursele de finantare ale proiectului ar fi urmat sa fie fondurile de investitii Warburg Pincus IX LLC din SUA si GED Eastern Fund II din Spania, potrivit informatiilor facute publice la aceea data.

Acum insa nu mai se pune problema unui astfel de proiect. "Atunci se putea, avem o hotarare de Guvern in care era inclus acest proiect", spune Nastase.

De atunci insa a trecut mult timp. Investitorii nu mai sunt interesati, iar fostul tenismen ne-a spus ca in prezent nu i se permite nici macar constructia arenei.

Citeste si:

"Nu mai este valabil vechiul proiect. Investitorii care ar fi urmat sa deruleze investitiile s-au retras, dupa ce procesele s-au prelungit pe parcursul a 8 ani, iar pentru arena nu am primit avizele", spune Ilie Nastase, pentru wall-street.ro, subliniind "eu nu fac imobiliare, eu investesc in sport".

Din vechiul proiect a ramas astfel doar componenta de tenis. Acum pe teren se pregateste amenajarea a 6 noi terenuri de tenis pe langa cele 7 deja existente si constructia unei piscine. In ceea ce priveste terenurile de tenis pentru copii a caror amenajare a demarat, amplasate chiar in spatele gurii de metrou Aurel Vlaicu, Ilie Nastase, in timp ce ne face un tur al bazei sportive, ne marturiseste ca doreste sa existe posibilitatea sa se intre in baza sportiva chiar de la metrou.

Viata in baza sportiva nu este insa usoara. De cand a intrat in posesia terenului anul trecut, Nastase spune a avut plangeri ca a inceput sa construiasca blocuri pe teren, controale, si niciun fel de sprijin pentru imbunatatirea infrastructurii astfel incat baza sportiva sa isi schimbe aspectul, dar si de platit taxe de sute de mii de euro si de ridicat tone de gunoi de pe teren.

"Au venit in control, au fost plangeri ca am fi construit blocuri pe teren. Dupa cum vedeti nu este niciun bloc", mai spune Nastase, care a mentionat ca de la preluarea terenului anul trecut doar impozitele neplatite de ani de zile l-au costat sute de mii de euro, in timp ce curatarea terenului, "erau munti de gunoaie" a fost de asemenea extrem de costisitoare.

“Am incercat sa facem drumurile de acces, dar nu ne-au dat voie de la Primarie. Ai un pasaj de milioane de euro si lasi strazile pline de gropi », spune cu regret Ilie Nastase, care ne-a aratat cum au pus pietre in gropile uriase situate chiar la intrarea de pe strada de pe care se face accesul in complexul sportiv.

Totusi, pas cu pas se incearca schimbarea la fata a bazei sportive.

"Brigitte s-a ocupat cu angajatii de aici de amenajarea unui teren de fotbal si de realizarea unui vestiar nou. Acum pregatim si constructia unei piscine si celelalte 6 terenuri de tenis", spune Nastase. "Fac totul din banii mei, asa ca o luam pas cu pas, incercam sa facem totul sa arata bine, dar avem mult de lucru", completeaza Ilie Nastase.