La sase luni, datele portalului imobiliar indicau o scadere cu 10,2% fata de perioada similara a anului trecut, reprezentand a treia scadere din Europa, dupa Grecia si Cipru, relateaza Mediafax.

Analiza este realizata pe baza preturilor medii de vanzare a apartamentelor, ajustate cu inflatia.

Pe prima pozitie, cu cea mai mare scadere a preturilor in perioada analizata, se afla Spania, cu un minus de 9,46%, iar pe locul doi este Grecia, cu o reducere de 8,85%, iar pe trei a fost plasata Rusia cu -8,18%.

"Romania (-7,15%), Zagreb, Croatia (-6,56%), Olanda (-4,87%) si Slovacia (-4,87%) inca se confrunta cu dificultati. Stirea buna pentru toate aceste piete este ca ritmul de scadere a preturilor s-a diminuat puternic in trimestrul al treilea", mentioneaza sursa citata.

Din cele 24 de tari europene incluse in studiu, 19 au inregistrat cresteri de preturi, in trimestrul al treilea fata de aceeasi perioada a anului trecut, si in 5 dintre acestea preturile apartamentelor au avut scaderi.

Citeste si:

Danemarca a inregistrat cea mai mare crestere a preturilor din Europa (6,53%), aceasta fiind urmata de Polonia (5,13%) si Turcia (4,65%).

Alte piete europene puternice, in functie de performanta sectorului rezidential, sunt Ucraina, cu o crestere a pretului mediu cu 3,54%, Irlanda (3,45%) si Suedia (3,05%).

Sunt tari din Europa unde cresterile au fost nesemnificative, cum este cazul Letoniei (2,44%), Islandei (2,03%), Marii Britanii (1,54%) si Lituaniei (0,8%).

In Romania, preturile locuintelor au scazut constant incepand cu 2008, reducerea ajungand la peste 50% in marile orase, inclusiv Bucuresti. Reducerile au fost mai puternice in primii ani ai crizei.