Ministrul delegat pentru IMM, Maria Grapini, a declarat ca de la 1 ianuarie cetatenii europeni pot cumpara, ca persoana fizica, terenuri din Romania fara restrictii pentru ca "exista un vid legislativ de aproximativ o luna" pana cand pot fi impuse conditii suplimentare, scrie Mediafax.

Ministrul Maria Grapini a afirmat ca in acest moment strainii pot cumpara fara restrictii terenuri in Romania, pentru ca nu exista in vigoare conditii suplimentare, dupa ce legea care le dadea romanilor drept de preemptiune a fost respinsa de presedintele Traian Basescu.

"De la 1 ianuarie 2014 au expirat cei sapte ani in care in Romania nu puteau fi cumparate terenuri decat de persoane juridice, nu si de persoane fizice din alte tari. Acum cand vorbim, orice cetatean, din orice tara, daca vine si identifica un teren si se intelege cu proprietarul, il poate cumpara fara niciun alt aviz (…) Exista un vid legislativ de aproximativ o luna. Nu exista in vigoare o alta lege care sa puna si alte conditii, pana cel mai devreme in 10 februarie, cand pot sa intre in plen comisiile sa lucreze, legea fiind returnata, trebuie refacuta", a declarat Grapini.

Ministrul a spus ca "ideea legii respinse a fost atat sa existe acest drept de preemptiune pentru romani si pentru stat, cat si sa se incerce o compactare a terenurilor".

"Luna aceasta nu stiu cati (cumparatori - n.r.) o sa vina, dar inteleg ca si preturile au crescut in aceasta perioada. Nu am constatat personal ca ar veni foarte multi", a declarat Grapini.

Citeste si:
Proprietarii de terenuri pe care creste ambrozia, amendati in tara
Cate amenzi s-au dat pana...

Conform Tratatului de aderare la UE, Romania s-a angajat ca la 1 ianuarie 2014 sa liberalizeze piata funciara, astfel incat cetatenii straini, persoane fizice, din comunitatea europeana sa poata cumpara fara restrictii terenuri agricole.

Presedintele Traian Basescu a cerut Parlamentului, marti, reexaminarea Legii care reglementeaza cumpararea de terenuri de catre cetatenii europeni.

Presedintele mentiona in cerere faptul ca articolul. 2 alineat (2) stabileste ca "prevederile prezentei legi se aplica cetatenilor romani, respectiv cetatenilor unui stat membru al Uniunii Europene sau ai statelor care sunt parte la Acordul privind Spatiul Economic European (ASEE)…" si "persoanelor juridice avand nationalitatea unui stat membru al Uniunii Europene sau a statelor care sunt parte la Acordul privind Spatiul Economic European (ASEE)".

"Aceasta reglementare nu este clara, intrucat trebuie prevazut expres daca legea se aplica si persoanelor juridice avand nationalitatea romana sau numai persoanelor juridice avand nationalitatea unui stat membru al Uniunii Europene, altele decat cele romane", se preciza in cerere, adaugandu-se ca aceasta mentiune "este utila deoarece un act normativ trebuie sa fie predictibil si previzibil".

Citeste si:
Cum justifica Maria Grapini postarea in care jigneste protestatarii
Cum motiveaza Maria Grapini...

Cetatenii straini pot cumpara deja teren in Romania incepand cu 1 ianuarie, potrivit Tratatului de aderare cu UE, iar legea respinsa de presedintele

Traian Basescu le dadea romanilor drept de preemptiune la achizita terenurilor, declara agentiei MEDIAFAX, joi, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

"Lucram la lege si speram sa fie aprobata cat mai curand. Prevederile privind liberalizarea pietei funciare din Tratatul de aderare al Romaniei la Uniunea Europeana au intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2014, data de la care strainii sunt liberi sa cumpere teren in Romania. In absenta legii, romanii nu au drept de preemptiune la cumparare", spunea Constantin. El spunea ca legea va fi modificata astfel incat sa fie aprobata cat mai repede.

Citeste si:
Presedintele Frantei, certat de Maria Grapini. Raspunsul lui Macron
Presedintele Frantei, certat...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Imobiliare si constructii »Citeste si
Maria Grapini: Nu exista dumping social in transporturi in Romania