Evaluatorii proprietatilor care sunt cumparate prin credit bancar vor transmite Asociatiei Nationale a Evaluatorilor Autorizati din Romania (ANEVAR) informatii privind tipul proprietatii, suprafata, localitatea, valoarea de piata pentru a fi incluse intr-o baza de date, ca parte a unui proiect cu BNR, al carui scop este monitorizarea calitatii raportelor de evaluare, dar si transparentizarea activitatii.

"Am convenit cu BNR sa facem o baza de date gestionata de ANEVAR, in care fiecare evaluator care va lucra un raport de evaluare pentru o banca va transmite niste informatii neconfidentiale care vor fi colectate, precum tipul proprietatilor si valoarea estimata. Incercam in septembrie sa avem un program pilot pus la punct, am vrea sa fie functional de anul viitor", a declarat marti, intr-o conferinta de presa, presedintele ANEVAR, Adrian Vascu, citat de Mediafax.

Scopul realizarii bazei de date este ca toate evaluarile realizate pentru banci sa se regaseasca in acelasi loc, dar si monitorizarea calitatii rapoartelor de evaluare, transparentizarea activitatii si minimizarea riscurilor privind garantiile colaterale. Baza de date nu va cuprinde tranzactiile in sine, ci date precum tipul proprietatii evaluate, suprafata, localitatea unde se afla proprietatea respectiva, probabil si codul postal, valoarea de piata data de evaluator, data evaluarii si opinia evaluatorului.

Cum va functiona proiectul ANEVAR si BNR

Aceasta va functiona pe site-ul ANEVAR si va fi accesibila fiecarui evaluator pentru a-si vedea inregistrarile, dar si bancilor pentru propriile evaluari. Evaluatorul va completa un formular online in care va introduce valoarea estimata a proprietatii, iar in urma trimiterii acestuia va primi un mesaj automat cu un ID al tranzactiei si valoarea imobilului introdusa, pe care o raporteaza bancii mai departe. "Va fi foarte utila pentru ca, pe de o parte, daca vor exista suspiciuni la evaluari, se va vedea mult mai usor si vom putea sa luam masuri, iar pe de alta parte, baza de date va putea sa conduca la o analiza atenta a relatiei evaluatorilor cu toate bancile. Vor putea fi extrasi indici de evolutie, va permite analize periodice pe aceleasi tipuri de proprietati, iar orice informatii care pot fi stranse la un loc si analizate sunt utile", a spus Vascu.

El a precizat ca nu s-a stabilit daca vor fi introduse date si retroactiv, urmand sa fie puse la punct toate detaliile in perioada urmatoare.
ANEVAR a elaborat primul set de standarde de evaluare adaptate pietei din Romania, care vor deveni obligatorii de la 1 iulie. Acestea incorporeaza Standardele Internationale de Evaluare, sunt in conformitate cu Standardele Europene de Evaluare (EVS) si contin si alte standarde si ghiduri metodologice suplimentare, elaborate de Asociatie.

"De exemplu, doua dintre noile ghiduri se refera la determinarea valorii impozabile a unei cladiri si respectiv la determinarea valorii pe termen lung a bunurilor imobile in cazul emiterii de obligatiuni garantate cu creante si au fost elaborate la solicitarea autoritatilor de reglementare din domeniu, respectiv Ministerul de Finante si Banca Nationala a Romaniei. Aceste doua standarde vor intra in vigoare imediat ce autoritatile competente vor emite cerintele legale in acest sens", a afirmat Vascu.

De asemenea, asociatia mai are in lucru un standard de evaluare pentru creditarea ipotecara in conformitate cu directiva UE privind creditul ipotecar (MCD) si cu recomandarile Bancii Centrale Europene. ANEVAR are 4.200 de membri titulari si 300 de companii afiliate. Dintre acestia, 750 de evaluatori participa la un interviu pentru a deveni experti judiciari, posibilitate acordata de legislatie membrilor asociatiei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri