Chiriasii imobilelor apartinand Agentiei Nationale de Locuinte (ANL) vor putea cumpara casele ocupate si in rate, cu un avans minim de 15%. Aceasta modalitate de plata nu a mai fost permisa pana in prezent. De asemenea, tinerii chiriasi ai ANL pot achizitiona casele in care locuiesc si cu un credit bancar contractat cu garantia statului.

Facilitatile la cumpararea de catre tineri a unei locuinte ANL au fost introduse de Guvern, printr-o ordonanta aprobata in sedinta de miercuri. Legislatia aplicata pana in prezent stabileste ca locuintele ANL pentru tineri in varsta de pana in 35 ani destinate inchirierii, inclusiv cele construite si destinate in mod exclusiv inchirierii tinerilor specialisti din invatamant sau sanatate, pot fi vandute titularilor contractelor de inchiriere dupa expirarea a minimum un an de inchiriere neintrerupta, fara ca vanzarea sa fie conditionata de varsta solicitantului.

Pretul locuintei putea fi insa achitat doar integral la data incheierii contractului, din sursele proprii ale cumparatorului si/sau din credite contractate de catre acesta de la institutii financiare autorizate. Prin ordonanta aprobata miercuri si obtinuta de Mediafax. Guvernul a decis ca aceste credite vor putea fi contractate "inclusiv cu garantia statului", in termen de 5 zile lucratoare de la data inscrierii dreptului de proprietate in cartea funciara, si ca pretul de vanzare va putea fi achitat si in rate lunare, cu un avans de minimum 15% din valoarea de vanzare.

"Pentru achizitionarea locuintelor cu plata in rate, ratele lunare cuprind o dobanda care acopera dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei, la care se adauga doua puncte procentuale, aceasta dobanda fiind aplicabila la valoarea ramasa de achitat", se arata in document.

Ce vor stipula contracte de vanzare in rate a locuintelor ANL

Contractul de vanzare cu plata in rate lunare va stipula ca transferul de proprietate asupra locuintei se produce dupa achitarea integrala a valorii de vanzare si ca, pana la achitarea valorii de vanzare, locuintele raman in administrarea autoritatilor administratiei publice locale ale unitatilor administrativ-teritoriale in care acestea sunt amplasate, iar cele destinate in mod exclusiv inchirierii tinerilor specialisti din invatamant sau sanatate sunt in administrarea autoritatilor administratiei publice centrale din domeniul invatamantului, respectiv din domeniul sanatatii ori in administrarea unor unitati aflate in subordinea sau sub coordonarea acestor autoritati, pana la data transferului de proprietate si schimbarea rolului fiscal pe numele acestora.

Retail jobs

Cumparatorul va avea si posibilitatea achitarii in avans, in totalitate sau partial, a ratelor ramase, inclusiv dobanda, pana la data achitarii integrale. Contractul va mai stabili ca persoana care cumpara locuinta se obliga sa achite ratele lunare la scadenta, iar pentru neachitarea la tennenul de scadenta a obligatiilor de plata, va datora dupa acest termen majorari de intarziere. In cazul neachitarii a trei rate consecutive, contractul de vanzare-cumparare va fi considerat reziliat de drept, fara nicio alta formalitate, titularul contractului fiind considerat de drept in intarziere si avand obligatia de a preda locuinta la data notificata. In cazul rezilierii contractului, titularul este decazut din dreptul de a solicita restituirea sumelor achitate, acestea constituindu-se in venituri la ANL.

Odata cu dreptul de proprietate asupra locuintei va fi obtinut si dreptul de proprietate asupra cotelor-parti de constructii si instalatii, precum si asupra dotarilor care, prin natura lor, nu pot fi folosite decat in comun. De asemenea, odata cu dobandirea dreptului de proprietate asupra locuintei, titularul contractului dobandeste si dreptul de folosinta asupra cotei-parti de teren aferenta acesteia, pe durata existentei cladirii.

Cum se va stabili pretul locuintelor ANL

Ordonanta mai stabileste ca valoarea de vanzare a locuintei se calculeaza de catre autoritatile administratiei publice locale sau de catre operatorii economici in a caror administrare se afla imobilele respective, precum si de catre autoritatile centrale din domeniul invatamantului si sanatatii sau de catre unele unitati aflate in subordinea ori sub coordonarea acestor autoritati si reprezinta valoarea de inlocuire pe metru patrat, multiplicata cu suprafata construita efectiv, inclusiv cotele indivize, diminuata cu amortizarea calculata de la data punerii in functiune a locuintei pana la data vanzarii acesteia.

Valoarea de inlocuire este valoarea medie ponderata pe metru patrat, calculata pe baza valorii contractelor de antrepriza incheiate in cursul anului anterior de catre ANL. cu antreprenorii, care se majoreaza cu un coeficient rezultat din raportul dintre valoarea medie ponderata pe metru patrat a locuintelor puse in functiune in anul anterior si valoarea medie ponderata pe metru patrat contractata la momentul inceperii lucrarilor acestor locuinte.

Citeste si:
Teren verde trecut ilegal în PUZ-ul Sectorului 6 în teren pentru...
Teren verde trecut ilegal din...

In cazul in care, in cursul anului anterior, ANL nu a incheiat cel putin doua contracte de antrepriza cu antreprenorii, pentru stabilirea valorii de inlocuire, se utilizeaza ca an de calcul, ultimul an in care s-au incheiat cel putin doua contracte de antrepriza. Valoarea de inlocuire pe metru patrat astfel calculata este stabilita anual prin ordin al ministrului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.

Pentru acoperirea cheltuielilor de evidenta si vanzare, unitatile prin care este efectuata vanzarea beneficiaza de un comision de pana la 1% din valoarea de vanzare calculata a locuintei, comision care va fi inclus, impreuna cu valoarea de vanzare a locuintei, in pretul final de vanzare al acesteia.

ANL a construit pana in primavara acestui an 3.200 de locuinte (case si apartamente), in 59 de amplasamente in cadrul programului locuinte finantate prin credit ipotecar si peste 31.000 de apartamente destinate tinerilor de sub 35 de ani. ANL avea in executie 1.945 de locuinte pentru tineri, in 38 de santiere, iar pentru acest an este prevazuta livrarea a 1.200 de unitati dintre acestea. Infiintata in 1998, ANL functioneaza in coordonarea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.

Citeste si:
Ce oferta are BCR la creditele Prima Casa
BCR primeste plafon...
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri