Dezvoltatorii au fost mult mai retinuti in ceea ce priveste proiectele de retail, astfel ca niciun centru comercial nu a fost inaugurat in prima jumatate a anului, dupa ce in 2013 s-au livrat aproximativ 128.000 metri patrati la nivel national. Stocul s-a mentinut, in aceste conditii, la 2,5 milioane de metri patrati, din care peste 35% proiecte din Bucuresti, arata un raport al JLL.

Pana la finele anului este programata inaugurarea a doua centre comerciale, ambele dezvoltate de catre fondul de investitii sud-african NEPI, respectiv Vulcan Value Center (35.000 metri patrati) in partea de sud-vest a Bucurestiului si Shopping City Targu Jiu (27.000 metri patrati). "Chiar daca oferta ce va fi livrata in 2014 va atinge cel mai scazut nivel de dupa 2005, investitorii dau semne ca si-au recapatat increderea in piata din Romania si au reluat constructia unor proiecte planuite inaintea crizei economice dar au si anuntat proiecte noi. Astfel aproximativ 270.000 metri patrati se anunta a fi livrati in tara in 2015 si 2016, din care 150.000 metri patrati in 2015", estimeaza autorii studiului, citati de Mediafax.

Dezvoltatorii imobiliari au finalizat in primul semestru cladiri de birouri pentru inca 8.000 de angajati in Bucuresti si 60.000 de metri patrati de spatii industriale in tara, in schimb niciun centru comercial nu a fost livrat in acest interval, reiese din cel mai recent studiu al JLL. "In trimestrul al doilea, 4 cladiri de birouri importante au fost livrate in Bucuresti, Green Gate (S Group), AFI Business Park 2 (AFI Europe), Green Cube/Chandler si Dionisie Lupu 72, care impreuna au adaugat o suprafata de peste 50.000 metri patrati de spatiu clasa A si B la oferta totala initiala. Cladirile de birouri livrate in prima jumatate a anului au totalizat aproximativ 73.000 metri patrati. Stocul modern de spatii de birouri din Bucuresti a ajuns in prezent la 2,15 milioane metri patrati", se arata in raportul JLL.

Pentru a doua jumatate a anului se estimeaza ca vor fi finalizati inca 70.000 metri patrati, City Offices (reconversia centrului comercial City Mall) si Green Court Bucharest dezvoltat de Skanska, reprezintand 60% din intregul stoc cu livrare pana la finele anului. Dezvoltatorii mai au programate livrari de proiecte si anul viitor, estimate la 110.000 metri patrati.

Pe piata industriala si de logistica, stocul actual din huburile din si de langa Bucuresti este estimat la aproximativ un 1 de metri patrati, iar la nivelul intregii tari la aproape 1,8 milioane metri patrati. In trimestrul al doilea, in capitala, a fost inaugurata o singura unitate, respectiv o extensie de 3.000 de metri patrati in Otter Logistics Park in partea de vest a orasului. In restul tarii, Bosch a finalizat in mai o unitate de productie de piese electronice pentru autovehicule si un centru de cercetare cu o suprafata totala de 38.000 metri patrati in Tetarom III, in Jucu, langa Cluj-Napoca.

JLL a raportat de asemenea in primul trimestru din 2014 finalizarea constructiilor a doua proiecte speculative in martie, unitatea de productie de scaune de masini inaugurata de Lear Corporation - 12.000 metri patrati in Solo Industrial Park, in Letcani, langa Iasi, si un spatiu de 7.200 metri patrati in parcul industrial din Timisoara, dezvoltat de compania ceha VGP. "Un numar de proiecte importante sunt in constructie si se preconizeaza sa fie finalizate pana la finalul anului. Consiliul Judetean Cluj, proprietarul parcurilor industriale Tetarom, a inceput lucrarile la Tetarom IV pe un teren de 80 de hectare in Feleacu. Alti 25.000 de metri patrati vor fi livrati in Ploiesti West Park. TRW Automotive Holdings Corp. planuieste sa inaugureze o unitate de productie de airbaguri destinate autovehiculelor, de 4.000 metri patrati in Roman. In Timisoara, compania VGP a planificat extinderea proiectelor cu inca 10.000 metri patrati", se mentioneaza in raport.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri