Volumul tranzactiilor de relocare a crescut in primul semestru cu 61%, in timp ce reinoirile de contracte au scazut cu 33%. In cadrul acestui avant semnificativ al relocarilor, volumul spatiilor de birouri inchiriate in zona de centru-nord s-a dublat in primul semetru din 2014 fata de acceasi perioada din 2013, de la 36.077 mp la 73.001 mp. Astfel, 75% din companiile care s-au relocat in primele 6 luni au ales aceasta zona, arata un studiu al Esop Consulting.

In primul semestru din 2014, in topul zonelor din Bucuresti preferate de chiriasii birourilor noi conduce ca si anul trecut centru-nord, insa la un volum mai mult decat dublu fata de prima jumatate din 2013. Ordinea in clasament s-a schimbat de la locul doi in jos: pe pozitia secunda a urcat centru-vest, iar nordul a coborat pe trei. Zona ultracentrala se afla pe locul patru, urcand cu o pozitie, la un volum de spatii inchiriate aproape egal cu cel din prima jumatate din 2013.

"'Zona de centru-nord a fost si va continua sa ramana si in urmatorii 1-2 ani cel mai tranzactionat perimetru din Bucuresti pe piata birourilor, din doua ratiuni majore: chiriasii au un interes crescut pentru aceasta zona, datorita proximitatii ei de aeroport, de zone rezidentiale de top si institutii de invatamant privat si pentru ca aici exista oferta bogata de spatii de birouri noi sau relativ recent construite, de calitate inalta.
In momentul de fata, volumul mare al ofertei din zona de centru-nord (care se ridica la peste 450.000 mp in cladiri de clasa A, B si C, adica 39% din totalul spatiilor din Bucuresti) duce implicit la o concurenta intre cladiri, mai ridicata decat in alte zone, ceea ce creeaza un context favorabil pentru chiriasi, existant chirii mai atractive cu 5 pana la 10% decat in alte zone ale Bucurestiului”, declara Mirela Raicu, manager divizie birouri corporate in cadrul Esop Consulting/ Corfac International.

Ne asteptam ca dinamica mai accentuata a tranzactionarii in primul semestru din 2014 sa se mentina si pentru urmatoarele 6-12 luni, in contextul existentei in continuare a unui volum mai mare de intentii si analize de relocare, demarate de companii. "Din punct de vedere al zonelor preferate, in urmatoarele 6-12 luni nu credem ca vor fi schimbari de pozitionari si surprize, zona de centru-nord va ramane lider in topul tranzactionarilor. Pe termen lung insa, credem ca este necesar si speram ca se va trece la un mod de dezvoltare mai echilibrat al orasului, existand deja dezvoltatori importanti ce evalueaza achizitia de terenuri sau demararea de proiecte si in alte zone, in special in cea de centru-vest. O distributie mai proportionata a stocului de spatii de birouri este o modalitate mai sustenabila de dezvoltare a orasului, nepunand presiune pe traficul rutier si infrastructura de transport public si oferind chiriasilor o gama mai variata de optiuni si de asemenea va fi benefica si dezvoltatorilor, pentru ca va diminua concurenta in cadrul unei zone”, estimeaza Mirela Raicu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri