Provocarile si evolutia pietei de evaluari: de cele mai multe ori criteriul de selectie este tariful

Cererea de evaluari de active imobiliare este in crestere pe segmentul de retail, in timp ce a ramas constanta pe segmentul corporate, a declarat Andrei Botis, managing partner al NAI Romania, intr-un interviu acordat wall-street.ro.

Piata de evaluari a inregistrat o usoara crestere pe segmentul de retail in acest an comparativ cu anul trecut, iar solicitarile avand ca scop garantarea unei finantari au fost pe plus. Cat de active sunt bancile ca segment de cerere? “Comparand cu anul precedent solicitarile de evaluare avand ca scop garantarea unei finantari au inregistrat o tendinta crescatoare. Printre care cele mai active sunt creditele pentru IMM-uri si pentru persoane fizice”, a spus Botis.

Desi piata incepe sa simta o dezmortire pe segmentul de retail, iar evaluarea este una dintre activitatile reglementate din domeniu, ceea ce a crescut si nivelul calitativ al profesiei, nu este un segment lipsit de provocari. Care sunt principalele provocari ale pietei de evaluari in prezent? “Principala provocare a pietei este data de catre solicitantii rapoartelor de evaluare, care inca nu constientizeaza importanta procesului de evaluare, reputatia evaluatorului, experienta cat si asigurarea de raspundere profesionala. Cu alte cuvinte acuratetea raportului de evaluare, increderea in opinia evaluatorului, garantia oferita, calitatea procesului si a raportului de evaluare, sunt trecute pe locul secund. De cele mai multe ori criteriul de selectie este tariful”, a explicat Botis.

Presiunea pe onorarii exista in continuare in piata. “Odata cu emiterea Ordonantei 24 din 2011 care reglementeaza activitatea de evaluare, precum si modalitatea de organizare si functionare a profesiei de evaluator autorizat, au crescut atat calitatea cat si responsabilitatea profesionala a celor ce activeaza in aceasta zona. Cu toate acestea, tarifele nu au urmat tendinta crescatoare a calitatii ci, dimpotriva, urmand tendinta pietei serviciilor, acestea au scazut”, a explicat Botis.

Valorile proprietatilor: sunt si reevaluari pe plus?

Cum evolueaza valorile proprietatilor? O opinie pe aspectul tendintei valorii proprietatilor generalizata este incorecta deoarece acestea, si anume proprietatile, se diferentiaza in functie de multi factori printre care amplasamentul, tipul proprietatii, caracteristicile specifice.

Citeste si:
C&W: Business-ul din evaluari ar putea ajunge la 5 MLD. euro in 2019
Cushman & Wakefield Echinox...

“Daca in general temerile privesc tendinta in scadere a valorii, putem spune insa ca exista si situatii in care valoarea proprietatilor a crescut fata de anul trecut. De exemplu, in cazul proprietatilor generatoare de venit, termenii contractuali si yield-urile s-au imbunatatit, a spus Andrei Botis.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »Setari Cookie-uri