Astfel, anul trecut 59% din spatiile de birouri tranzactionate se afla in zona de centru-nord si 17% in zona de nord, potrivit unei analize ESOP, realizata pe baza datelor centralizate de forumul marilor firme de consultanta imobiliara. La mare distanta, la egalitate pe locul trei se afla zona ultracentrala si zona de centru-vest, fiecare cu o pondere de 8% din totalul tranzactiilor, informeaza Mediafax.

In Bucuresti, volumul tranzactiilor (relocari, pre-inchirieri, expansiuni si renegocieri) a crescut anul trecut, de la 291.588 de metri patrati la 308.353 metri patrati. "Cladirile noi cu suprafete foarte mari livrate in 2014 sau aflate in constructie in zona de nord au atras cei mai multi chiriasi; proximitatea metroului, a zonei rezidentiale pentru expati, a noului mall si calitatea superioara a proiectelor au reprezentat principalele motive pentru care au fost alese aceste cladiri. Estimam ca si in 2015 aceasta zona se va mentine pe primul loc ca volum total de suprafete tranzactionate", a declarat intr-un comunicat Alexandru Petrescu, managing partner ESOP Consulting l CORFAC International.

Cele mai "dorite" cladiri

Cladiri vedeta preferate de chiriasi in 2014 au fost Sky Tower, cea mai inalta cladire din Romania, situata in zona Barbu Vacarescu din centru-nord, cu 11 contracte incheiate in 2014, din care doua intermediate de ESOP, Hermes Business Campus, din zona Dimitrie Pompeiu, care a atras zece chiriasi, pentru un total peste 14.000 mp, Ethos House, cu sase clienti noi si parcurile de afaceri pentru care au optat companiile multinationale care au dorit sa-si stranga angajatii sub acelasi acoperis - Globalworth Campus (Telekom, 25.000 mp), North Gate (Renault, 20.000 mp), Bucharest One (Vodafone, 16.000 mp) si Green Court (Orange, 13.700 mp).

"Estimam ca in 2015 si in 2016 pe langa tranzactiile din zona de nord vor incepe sa creasca si ca numar si ca suprafate inchiriate si tranzactiile din zona de centru-vest, unde s-au anuntat mai multe proiecte care cumuleaza peste 100.000 metri patrati, cum ar fi Sema Park, Afi Business ParK, Orhideea Towers", a mai spus Petrescu.