Procesul de reabilitare terminca, demarat cu mare “cantec” inainte de debutul crizei, aproape ca a disparut din peisajul constructiilor in ultimii ani. Daca in perioada 2007-2008 investitiile in acest sector depaseau 250 de milioane de euro, in prezent acestea sunt aproape inexistente, cel putin asta arata datele ROMEPS, Asociatia Producatorilor de Polistiren Expandat din Romania.

“Piata polistirenului a cunoscut o crestere sustinuta in anii in care termoreabilitarea a functionat, insa dupa anul 2010 acest lucru s-a deteriorat din ce in ce mai mult. Pe de-o parte investitiile din partea statului au scazut, dar si standardul de calitate al materialelor folosite in piata a scazut. In momentul de fata piata de profil este intr-un stand-by, instalat inca din urma cu mai bine de trei ani. (…) Daca in 2007-2008 investitiile in acest sector depaseau 250-270 de milioane de euro, acestea au scazut treptat pe parcursul anilor la 60, respectiv 30 de milioane de euro pentru ca in prezent acestea sa fie aproape inexistente”, au declarat reprezentantii ROMEPS intr-o intalnire cu presa.

Potrivit acestora, piata de profil in 2014, evaluata la circa 3 milioane de metri cubi de polistiren si o valoare de circa 75 – 80 de milioane de euro, a fost sustinuta in proportie de peste 80% de catre proiectele private. “Proiectele private au sustinut piata. 2014 a fost un an mort pe zona de termoreabilitare, lucru care s-ar putea extinde si in 2015. Piata de profil s-a fracturat destul de mult intre producatorii mici si cei mari in anii de criza, iar investitiile publice, cat si cele venite prin fonduri europene s-au redus considerabil”, au declarat reprezentantii Arcon, unul dintre cei mai mari producatori de profil si membru al ROMEPS.

Potrivit acestora, anul 2010 a fost unul in care, pe fondul scaderii investitiilor si al pietei, s-a redus considerabil si calitatea materialelor de anvelopare, cu precadere cele pe baza de stiren, material chimic care sta la baza productiei de polistiren. “Pretul la materiale de constructii este in prezent cu 50-60% mai mic fata de anii 2007-2008. O data cu declansarea crizei au aparut in piata producatori care si-au permis sa vanda produse chiar si la o performanta la jumatate fata de standardele admise de UE. Insa cu o data cu eliminarea acestui standard, numarul firmelor si producatorilor din piata a crescut exponential, ceea ce a rezultat si intr-un termosistem mai slab din punctul de vedere al calitatii”, au mai aratat reprezentantii ROMEPS.

80% din polistirenul utilizat pentru izolatia termica, neconform

Potrivit datelor Asociatiei Producatorilor de Polistiren Expandat din Romania (ROMEPS), pana la inceputul acestui an circa 80% din polistirenul utilizat pentru izolatia termica a fost unul neconform. “Vorbim despre polistiren promovat ca fiind de exterior, dar care nu intrunea caracteristicile unuia de profil. In mod normal polistirenul marcat cu indicativul EPS 80 este considerat unul pentru anveloparea la exterior a unei cladiri, doar ca in piata acesta era marketat ca unul indicat reabilitarii la exterior, dar care avea de fapt caracteristicile unuia de interior. Diferentele intre un EPS 80 si EPS 50 (de interior) sunt uriase. Sa ne imaginam un exemplu identificat in cadrul Asociatiei. Am identificat producatori care vindeau polistiren de exterior, care in mod normal ar trebui sa cantareasca in jur de 15 kg la aproape jumatate de greutate. Este clar ca undeva s-a facut rabat, iar acest lucru a insemnat o reducere a calitatii, asta desi pretul la raft era unul in standardul pietei”, a aratat Ioan Titeiu, proprietarul Arcon.

In cadrul intalnirii cu presa, membrii Asociatiei au subliniat necesitatea unei reglementari si mai bune a producatorilor din piata, motiv pentru care din acest an vor demara o campanie de verificare si mai amanuntita a produselor disponibile pe piata.

“Nu ne asteptam ca in 2015 sa se schimbe ceva major in piata. Nu exista nicio premisa care sa ne aduca optimism. Singura oportunitate in momentul de fata este sa iei cota de piata de la concurenta. O crestere a pietei este de-a dreptul pesimista”, au mai spus reprezentantii ROMEPS, care au dat asigurari ca in 2015 isi vor canaliza atentia mai ales pe informarea consumatorilor si pe verificari si mai stricte a materialelor comercializate in piata.

Departe de statele din vest in privinta termoreabilitarii: doar 10% din blocuri reabilitate pana in 2014. Ce urmeaza?

Raspunzand unei intrebari adresata de wall-street.ro, reprezentantii ROMEPS sustin ca in Romania nivelul de termoreabilitare este inca departe de ceea ce se intampla in vest si ofera statistici alarmante, mai ales dupa felul in care se misca lucrurile. “Germania si Olanda sunt doua tari pe care le luam drept exemplu. Acolo vorbim despre un nivel de termoreabilitare care a depasit deja 20 de procente si care se misca in directia cea buna. Estimarea noastra arata ca in Romania, pana in momentul de fata, s-a termoreabilitat undeva la circa 10% din totalul de cladiri, insa acest nivel stagneaza deja de cativa ani. Conform estimarilor noastre nu vom reusi sa depasim nici 15% din total pana in 2020, ceea ce ne va aduce sanctiuni dure din partea Comisiei Europene, mai ales ca ne-am luat angajamentul ca vom reduce considerabil consumul de energie in urmatorii ani”.

Chiar si asa, nu suntem chiar ultimii din Uniune cand vine vorba de termoreabilitare: Bulgaria, tara cu care ne invecinam la Sud, de-abia din 2015 va incepe procesul de reabilitare al blocurilor vechi.

Piata de polistiren din Romania s-a ridicat anul trecut la circa 75-80 de milioane de euro, in care proiectele de reabilitare termica au reprezentat circa 10% din total vanzari, restul fiind acoperite in mare parte de catre vanzarile catre mediul privat. Conform datelor ROMEPS in momentul de fata in piata de polistiren sunt circa 60 de jucatori, asta in conditiile in care, in urma cu trei ani, numarul acestora depasea 70.

Asociatia Producatorilor de Polistiren Expandat din Romania s-a infiintat in anul 2004, din 2011 activand sub denumirea ROMEPS. Printre membrii ROMEPS se numara Arcon SA, Austrotherm, Hirsch Porozell, Swisspor, Bico Industries, Ciongips, Firos, Masterplast, Mindo, Onebrand, Isopor sau Plastics Europe.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri