Romania este una dintre cele mai atipice piete in ceea ce priveste modalitatea de a locui, cel putin asta arata datele Wienerberger Romania, reprezentanta locala a celui mai mare producator de caramizi la nivel global.

"Marile tendinte pe care le vedem in Europa sunt legate de urbanizare, de o crestere a numarului de locuitori din marile orase. In Romania, insa, vedem o dubla migratie interna - de la sat la oras, dar si de la orasele mici catre orasele cu o economie sustinuta. Tinerii din orase precum Slobozia sau Slatina isi fac facultatea in Bucuresti, si aleg sa ramana in Capitala. Astfel, din estimarile noastre, 9 din 10 vor sa ramana in continuare in Bucuresti. La fel se intampla si in zona Moldovei, unde tineri din orase cu economii mai slabe deci sa mearga sa studieze in Iasi, de exemplu, si raman aici. Acest lucru, insa, induce doar o constructie pe inaltime, ceea ce creeaza ideea de trai la bloc si mai putin de viata individuala, la o casa mult visata", a declarat Corneliu Fecioru, directorul si administratorul Wienerberger - Sisteme de Caramizi, invitat la emisiunea Wall-Street 360.

Potrivit acestuia, in Romania, fata de alte tari din Uniune, procentul de locuinte aflate in proprietare este de 97-98%, o pondere uriasa daca ar fi sa o comparam cu tarile din Vest.

O alta megatendinta este legata de mobilitatea geografica si profesionala. "In generatia tanara vedem dorinta de a avea casa pe pamant, dar vedem si o mobilitate si dorinta de flexibilitate".

In opinia lui Fecioru, pentru noi romanii, familia si caminul sunt valori fundamentale. "Dorinta noastra este sa avem o casa pe pamant, cu gradina, sa ne vedem copiii si apoi sa ne crestem si nepotii. Se fac circa 30.000 de case individuale, iar noi estimam ca peste 80% dintre acestea sunt facute in regie proprie. A face in regie proprie este mai accesibil", a mai spus reprezentantul Wienerberger.

Wienerberger: Cele mai multe proiecte, puse pe piata de catre dezvoltatorii locali. Dimensiunile apartamentelor, mai mici

Intrebat de schimbarile care au avut loc in piata in anii crizei, Corneliu Fecioru a subliniat faptul ca in momentul de fata ponderea cea mai mare a proiectelor de locuinte este realizata de catre dezvoltatorii locali, care au inceput activitatea dupa declansarea crizei, din 2008. "In momentul de fata cele mai multe proiecte sunt puse pe piata de dezvoltatori locali, care au inceput activitatea dupa 2008. Cea mai activa este piata din Bucuresti - Ilfov, care conform statisticilor atrage peste 30% din proiecte. Daca ne uitam la statisticile Prima Casa, peste 36% din contracte au fost tot in zona Bucuresti - Ilfov, urmat de alte orase precum Cluj, Timisoara, Iasi si Constanta", a aratat Fecioru.

Potrivit reprezentantului Wienerberger, dezvoltatorii sunt azi mult mai aproape de piata si, mai mult decat atat, au inteles nevoia clientilor, dar si posibilitatile de finantare ale acestuia, astfel ca au redus considerabil spatiile din locuinte. "Nu mai sunt apartamente cu dimensiuni de 120 de metri patrati. Multi dezvoltatori nu au reusit sa vanda aceste proiecte. Daca in 2007-2008 casele aveau suprafete de 150 metri patrati, acestea au ramas oarecum la un nivel similar. Situatia se schiba insa la apartamente, unde suprafata acestpra a scazut de la 100 mp la 70 mp. Dezvoltatorii fac proiecte in acest moment adaptate cerintelor clientilor, dar si in functie de posibilitatea de finantare a acestora", a mai spus Corneliu Fecioru.

Wienerberger: Piata de zidarie, plus 10% in 2014

In cadrul emisiunii Wall-Street 360, managerul Wienerberger a subliniat faptul ca piata de zidarie a crescut, in valoare, cu peste 10%, fata de estimarile initiale, care indicau o crestere de pana in 5%.

"Anul 2015 este similar cu 2014 pana in momentul de fata, care confirma optimismul dezvoltatorilor imobiliari. Am avut parte de o iarna relativ blanda, ce a permis mai multor santiere sa fie mai active. La finalul anului trecut estimam o crestere de 5% a pietei. In final, piata de zidarie a crescut cu 7% in volum, iar in valoare cu 10%, ceea ce confirma optisimul din piata.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri