Raportul, redactat de catre Ministerul Agriculturii, mai releva ca patru mari magazine, respectiv Cora, Kaufland, Selgros si Carrefour, s-au angajat ca din luna iunie, cand TVA va scadea la alimente la 9%, sa afiseze la raft atat pretul vechi, cat si pe cel nou, iar Carrefour si Auchan au promis ca vor ingheta preturile pana la acea data, Kaufland luand la randul sau in calcul aceasta propunere, scrie Mediafax.

Billa, Metro, Profi si Auchan vor decide in perioada urmatoare daca vor afisa, din iunie, pretul vechi si pe cel nou la raft. Mega Image si Lidl nu au participat la discutia organizata de Ministerul Agriculturii. Conform documentului, Consiliul Concurentei a comunicat asociatiilor profesionale ale retailerilor si producatorilor ca pot recomanda membrilor sa scada preturile cu minimum 12%, dupa reducerea TVA, si i-a anuntat ca va verifica la nivel national evolutia preturilor si dupa scaderea TVA, pentru a vedea daca efectul este mentinut in timp.

"Daca piata de retail este una concurentiala, ne asteptam ca transferul reducerii TVA la alimente sa fie resimtit in evolutia preturilor la raft. Chiar daca pot exista fenomene locale de crestere a preturilor, date de puterea de piata superioara a unor magazine si/sau a unor producatori, la nivelul pietei in ansamblu astfel de fenomene nu pot fi decat temporare. Eventuale cresteri de preturi pe anumite grupe de alimente anterior datei de 1 iunie ar trebui sa fie doar temporare in zonele cu concurenta ridicata, deoarece pretul ar trebui sca scada cu reducerea de TVA plus cresterea anterioara de pret, intorcandu-se la nivelul de echilibru. Consiliul Concurentei va analiza in ce masura in practica se va intampla sau nu a;a ;i care vor fi cauzele", se afirma in raport.

Citeste si:

Documentul mentioneaza "eventuale cresteri de preturi pe anumite grupe de alimente anterior datei de 1 iunie" si precizeaza ca, urmare a informatiilor pe aceasta tema din presa, Ministerul Agriculturii a dispus verificari in Bucuresti, Brasov, Cluj, Dolj, Iasi, Sibiu si Timis, directiile din minister urmand insa sa prezinte conducerii o nota informativa in care sa indice eventuale astfel de majorari. Si Autoritatea pentru Protectia Consumatorilor a verificat marile magazine la nivel national, dar a identificat doar nereguli constand in utilizarea de expresii precum "ieftin" sau "discounter garantat" care induceau ideea unui pret redus, dar fara afisarea pretului actual de vanzare, lipsa afisarii preturilor, etichetarea neconforma, nerespectarea conditiilor de depozitare.

Presa a relatat insa ca mari lanturi de magazine ar fi majorat preturile la diferite alimente cu pana la 30%, inainte de reducerea TVA, iar premierul Victor Ponta a reactionat spunand ca Guvernul nu poate ingheta preturile la marfurile din magazine, dar poate introduce masuri constitutionale si europene, precum taxe speciale foarte mari, in cazul in care comerciantii nu scad preturile la raft dupa diminuarea TVA. El a cerut ca Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Consiliul Concurentei sa verifice atent situatia preturilor din magazine. La randul sau, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a fost, joi, intr-un hipermarket din Capitala, pentru a verifica prețurile, spunand ca a venit in magazin pentru a transmite mesajul ca pretul final trebuie sa scada odata cu reducerea TVA.