Avizarea de catre Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) a declararii lacului Vacaresti arie naturala protejata va fi discutata din nou de consiliu, in sedinta de joi, a spus primarul Capitalei Sorin Oprescu, prezent la o actiune de ecologizare in zona cunoscuta ca "Delta Capitalei".

Sambata, cu ocazia Zilei Europene a Parcurilor (24 mai), a avut loc o actiune de ecologizare a lacului Vacaresti, la care au participat sute de voluntari, fiind prezenti si ministrul Mediului, Apelor si Padurilor Gratiela Gavrilescu, primarul Capitalei Sorin Oprescu, primarul sectorului 4 Cristian Popescu - Piedone, secretarii de stat din Ministerul Mediului Anne Juganaru si Iulian Jugan, dar si guvernatorul Administratiei Rezervatiei Biosferei "Delta Dunarii", Eduard Simion, noteaza Mediafax.

Evenimentul, la care au participat peste 400 de voluntari, a fost organizat de Asociatia Parc Natural Vacaresti si Asociatia Viitorul in Zori (organizator Let's Do It Romania). "Saptamana viitoare, pe 28 mai, proiectul de hotarare privind avizarea suprafetei administrative ce va urma sa faca parte din aria naturala protejata Parcul Natural Vacaresti va fi supusa aprobarii Consiliului General al Municipiului Bucuresti" a declarat Sorin Oprescu.

Dupa ce proiectul de hotarare a fost aprobat de CGMB in urma cu un an, hotararile consiliului fiind ulterior atacate de Prefectura, pe 21 mai, Misterul Mediului, in calitate de administrator al zonei a trimis primariei clarificarile legate de suprafata viitorului Parc Natural Vacaresti si sustinerea studiului de fundamentare. In aceste condttii, s-a decis ca exista documente revizuite care permit reintroducerea pe ordinea de zi a sedintei CGMB a proiectului de hotarare privind avizarea suprafetei administrative ce ar urma sa faca parte din aria naturala protejata Parcul Natural Vacaresti.

Potrivit ministerului Mediului, Gratiela Gavrilescu, i"n momentul in care Hotararea de Guvern privind infiintarea Parcului Natural Vacaresti va fi emisa si conform Ordonantei 57, proprietarii terenurilor de aici vor fi despagubiti". Fostii proprietari din zona isi revendica terenurile de peste 20 de ani. Intreaga zona apartinand Ministerului Mediului a fost data in concesiune de catre Administratia Nationala "Apele Romane" unei firme private cu care ministerul este in litigiu.

Dupa ce National Geographic Romania a facut o documentare in zona, aratand ca aceasta gazduieste un ecosistem de peste 100 de specii de pasari, mamifere si reptile, in iunie 2012, ministrul de atunci al Mediului, Rovana Plumb a anuntat ca Lacul Vacaresti va fi arie protejata. Ministerul Mediului a constituit o comisie stiintifica pentru elaborarea studiului de fundamentare, ce a fost inaintat Comisiei de Monumente a Academiei Romanem, care a dat un aviz favorabil pentru desemnarea Lacului Vacaresti arie naturala protejata.

Sursa foto: Helmut Ignat, courtesy Asociatia Salvati Dunarea si Delta

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri