Beneficiarul programului "Prima Casa" care schimba o locuinta cu una mai mare trebuie sa utilizeze sumele obtinute din vanzarea casei achizitionate sau construite initial in cadrul programului pentru lichidarea creditului acordat initial, de asemenea locuinta putand fi inchiriata sau folosita ca sediu social, informeaza Mediafax.

Guvernul a modificat si completat, miercuri, normele de implementare a Programului "Prima casa", referitor la posibilitatea pe care o au beneficiarii programului de a trece de la o locuinta mai mica la una mai mare, fie ca valoare, fie ca suprafata, posibilitate introdusa la inceputul acestui an, si reglementarea unor aspecte tehnice rezultate din practica derularii programului.

Astfel, in cazul trecerii de la o locuinta mai mica la una mai mare, garantiile pentru achizitionarea/construirea unei noi locuinte in cadrul programului sunt garantate cu ipoteca legala de rang I asupra noii locuinte, in favoarea statului roman, reprezentat de Ministerul Finantelor si in favoarea finantatorului, proportional cu procentul de garantare. Ipoteca este valabila pe toata durata finantarii, cu notarea in cartea funciara a interdictiei de instrainare pe o perioada de 5 ani si a interdictiei de grevare cu sarcini pe toata durata garantiei.

Beneficiarul programului care doreste trecerea de la o locuinta mai mica la una mai mare are obligatia sa utilizeze sumele obtinute din vanzarea locuintei achizitionate sau construite initial in cadrul programului, pentru lichidarea creditului acordat initial. In cazul in care aceste sume sunt insuficiente pentru stingerea creditul acordat initial, beneficiarul se obliga sa achite din surse proprii eventuala diferenta.

Utilizarea noului credit se va face exclusiv pentru achizitionarea/construirea noii locuinte in cadrul programului, cu conditia lichidarii creditului acordat initial, pana la data incheierii contractului de vanzare-cumparare sau a contractului de construire a noii locuinte. Valoarea noii locuinte achizitionate/construite trebuie sa fie mai mare decat valoarea primei locuinte, la momentul acordarii creditului pentru locuinta achizitionata sau construita initial in cadrul programului.

"Avand in vedere solicitarile aparute in practica din partea beneficiarilor programului, actul normativ prevede posibilitatea inscrierii in contractul de garantare si de credit a sotului/sotiei, in situatiile in care actul de casatorie a intervenit ulterior achizitionarii locuintei in cadrul programului. De asemenea, ca urmare a solicitarilor mai multor beneficiari, se aliniaza prevederile Programului la cele ale noului Cod Civil in ceea ce priveste posibilitatea separatiei bunurilor prin conventie matrimoniala", precizeaza Guvernul.

Conform sursei citate, actul normativ raspunde, de asemenea, solicitarii unui numar mare de beneficiari, prin inserarea in norme a unui acord in ceea ce priveste posibilitatea de a inchiria o parte sau intregul imobil achizitionat prin Programul “Prima casa” sau de a stabili un sediu social in acest imobil.

Totodata, in cazul beneficiarilor care indeplinesc conditiile prevazute de lege, finantatorul, cu acordul Ministerului Finantelor, aproba instrainarea locuintei achizitionate sau construite initial in cadrul Programului, precum si ridicarea temporara a interdictiei de grevare, chiar si inainte de expirarea perioadei de 5 ani in care opereaza interdictia de instrainare a locuintei, cu conditia lichidarii creditului initial.

O alta prevedere vizeaza instrainarea locuintei achizitionate sau construite in cadrul programului, dupa expirarea perioadei de 5 ani in care opereaza interdictia de instrainare a acesteia, sub conditia achitarii integrale a creditului garantat. In cazul neindeplinirii acestei conditii, acordul se considera desfiintat cu efect retroactiv. In cazul in care cumparatorul achita pretul locuintei prin credit, finantatorul si Ministerul Finantelor Publice isi exprima acordul pentru ridicarea temporara a interdictiei de grevare, in vederea inscrierii unei noi ipoteci asupra imobilului, in favoarea finantatorului care acorda creditul destinat achizitionarii locuintei.

Guvernul mai aata ca o alta reglementare a actului normativ are scopul sa contribuie la sprijinirea persoanelor fizice care au achizitionat o locuinta prin acest program, insa din cauza unor dificultati financiare temporare au pierdut-o, iar dupa imbunatatirea situatiei financiare doresc sa recupereze imobilul. In aceste situatii, beneficiarii programului pot solicita o singura data finantatorilor repunerea in drepturile si obligatiile aferente contractului de credit si de garantare, cu respectarea conditiilor programului si cu mentinerea conditiilor in care a fost acordata garantia.

In cazul garantiilor acordate in favoarea finantatorilor care aplica principiul impartirii in mod egal a riscurilor si pierderilor intre finantator si garant si platite inainte de aplicarea acestui principiu, dupa aprobarea repunerii, procentul de garantare este de 50% din soldul creditului repus in monitorizare. In cazul finantatorilor care nu au optat pentru aplicarea acestui principiu, garantia acopera in procent de 100% soldul creditului repus in monitorizare.

Programul “Prima casa” a fost operationalizat in 2009, in contextul in care persoanele fizice se confruntau cu dificultati in accesarea unui credit destinat achizitionarii/construirii unei locuinte. Prin implementarea programului s-au creat conditii avantajoase de achizitionare sau construire a unei locuinte de catre persoanele fizice eligibile.

De la inceputul programului pana in prezent, au fost acordate peste 141.909 garantii in valoare totala de 2,76 miliarde euro. Bilantul la zi al Programului “Prima Casa” arata ca ritmul de depunere al solicitarilor de garantare este in medie de circa 140 solicitari/zi.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri