Astfel, incepand cu aceasta saptamana, proprietarii din capitala Germaniei nu vor mai putea creste chiriile cu mai mult de 10% peste media locala. Un astfel de control era deja in vigoare pentru contractele existente de inchiriere, dar acum este extins si la noile contracte.

Aceasta legislatie este foarte importanta pentru Berlin ca urmare a diferentei dintre chiria platita in contractele existente si valorile mult mai mari din contractele noi, spune Reiner Wild, managing director al Asociatiei de Chiriasi din Berlin, potrivit The Guardian. Reiner Wild mentioneaza de asemenea ca o alta probleme a pietei este faptul ca in Berlin numarul locuitorilor creste cu 40.000 anual, ceea ce face ca piata rezidentiala sa fie extrem de puternica si permite astfel de cresteri substantiale de chirii pentru noile contracte.

Berlin este primul oras in care este implementata aceasta legislatie, care tinteste zonele in care stocul de locuinte este sub nivelul cererii, iar cei care cauta un apartamente ajuns sa faca prospectii si un an. Legislatia a fost aprobata de parlament in martie.

Vlasis Tritakis, student, spune ca isi cauta o casa pentru aproape un an, iar sansele pe care le are in competitie cu potentialii chiriasi cu o putere financiara mai mare sunt infime.

Citeste si:

Chiar daca chiriile din Berlin sunt inca mai joasa prin comparatie cu alte capitale europene, cum este Londra sau Paris, Wild spune ca este vital ca orasul sa ramana accesibil si celor cu venituri mai joase. "Nu vrem o situatie ca in Londra sau Paris, unde realitatea este ca oamenii cu venituri joase trebuie sa traiasca in cartiere marginase ale orasului", spune Wild, care adauga ca ar dori sa vada si alte actiuni pentru rezolvarea acestei probleme, cum ar fi constructia de locuinte accesibile.

Chiriile medii in Berlin au crescut de la 5,5 euro pe mp in 2005 la aproape 9 euro pe mp/luna in 2014, potrivit unui raport al JLL. Intre 2013 si 2014 chiriile au crescut cu 9%.