La etajul sapte al cladirii Upground Business Center din Pipera se afla sediul ADP Romana, inaugurat in februarie anul curent, el gazduieste deja 130 de oameni. Furnizorul de servicii de management al resurselor umane acopera, in prezent, exclusiv tari din Europa – Marea Britanie, Olanda, Franta, Germania si Italia. Romanii angajati aici ofera servicii de HR de la A la Z pentru clientii a peste 40 de companii.

“Practic, noi ajutam companiile sa gaseasca angajati cat mai potriviti si apoi ne ocupam de plati, beneficii, taxe, chiar pana la pensionarea sa”, explica, pe scurt, TC Kong, cetatean american, vorbitor fluent de mandarina. 45% dintre clientii deserviti de ADP Romania sunt IMM-uri, restul fiind companii mari.

Suntem intr-o sala de sedinte cu o masa ovala, mare (vezi foto), si pe geamuri pot vedea mese aliniate perfect, de unde angajatii ADP Romania ofera suport telefonic (sau prin eMail) companiilor respective. Fiecare birou are la margine steguletul tarilor carora li se ofera suport HR. Observ si steagul SUA.

“Da, spoiler alert!”, glumeste TC. “In urmatoarele luni vom incepe sa acoperim si SUA, deci vom angaja inca 46 de asociati pentru aceasta regiune”. TC subliniaza ca la ADP nu se discuta de “angajat” ci de “asociat”. Mai mult, in viitorul apropiat vor acoperi si Spania, Polonia, Portugalia si Elvetia.

“Cu alte cuvinte, in urmatoarele luni vom ajunge la 250 de angajati”, spune TC Kong. “Cautam persoane analitice, cu experienta in HR, buni vorbitori ai limbilor respective. Imi place la romani ca, spre deosebire de alte nationalitati, gandesc in afara sferelor invatate. Improvizeaza, sunt mai ingeniosi. De exemplu, in alte state, oamenii se ghideaza dupa normele invatate. «By the book»”, spune el.

Nu este usor sa gasesti angajati buni. E o provocare si sa-i tii!

Aceasta este o provocare – sa gasesti oameni cu experienta tehnica/HR, dar si buni vorbitori de limbi rare, precum olandeza si, in curand, poloneza. O alta provocare este insa sa ii tii motivati, astfel incat sa nu plece, spune, deschis, TC Kong.

“Oracle a anuntat ca angajeaza puternic in Romania. La fel si Deutsche Bank. Desi este inca devreme sa spun ce rata de retentie vom avea, estimez ca va fi de 85-90%. Daca coboara sub 80%, o sa loveasca in business”, spune el.

Citeste si:

Pentru a retine angajatii, compania ofera, pe langa “clasicele” abonamente medicale, spatiu de relaxare cu ping-pong si darts, vouchere de masa, si discount-uri la sali de forta, restaurante. Pe langa acestea, compania acopera costurile training-urilor si cursurilor care au legatura cu job-ul.

TC Kong se afla de mai putin de un an in Romania si deja si-a facut o prima impresie. “Oamenii sunt extrem de primitori, amabili. De asemenea, mancarea este excelenta! Sarmalute, ciorba…”, spune el, zambind si pronuntand corect ultimele doua denumiri. “Pe de alta parte, traficul…sa zicem ca nu este tocmai placut!”.

Turul birourilor este destul de scurt – suprafata totala pe care o detine compania in Romania este inca destul de mica – jumatate de etaj, echivalentul a 1950 de metri patrati. “Pana in septembrie, vom dubla suprafata, vom acoperi intreg etajul pentru a acomoda noii angajati”.

Spre finalul scurtei intrevederi, ii propun lui TC Kong sa facem cateva fotografii la el in birou. Glumeste si spune “sper sa mai am birou! Vedem daca nu mi l-a ocupat cineva intre timp…”. “Surprinzator”, biroul este primitor, intim, pe pereti desene ale fiului si fiicei lui TC Kong.

Cum ti se pare spatiul acoperit de ADP Romania? Te incurajam sa comentezi.