Are o experienta de 47 de ani in constructii si aproape a facut inconjurul lumii prin profesia pe care si-a ales-o. De 8 ani locuieste in Romania, unde in plina criza a hotarat sa deschida propria afacere de project management. David Evans, proprietarul Optim Project Management, a povestit pentru wall-street.ro care sunt obiectivele sale pentru business, dar si cum arata cariera sa in constructii, un domeniu in care lucreaza de aproape o jumatate de secol.

david evansDavid Evans este un manager care cu adevarat te inspira: lucreaza in domeniul constructiilor de aproape jumatate de secol, desi britanic, cea mai mare parte a carierei a calatorit si lucrat in diverse colturi ale lumii, are un entuziasm si o pasiune debordante si a avut curajul ca in plina criza sa isi deschida propriul business in Romania, pe care l-a crescut de la zero la 4 milioane euro in 2015.

Acum, in portofoliul companiei se afla unele din cele mai mari si importante proiecte de pe piata locala: de la mallul ParkLake Plaza (Sonae Sierra) sau centrul comercial dezvoltat de NEPI in Timisoara, la birourile Oregon Park, dezvoltate de Portland Trust, Victoriei Office Building (NEPI), Veranda Mall (Prodplast Imobiliare), Anchor Plaza Metropol (Anchor Grup) si proiectul logistic LOG IQ (Immofinanz), iar in anii trecuti Optim a lucrat la proiecte precum Vulcan Value Centre, Targu Jiu Shopping City si Green Gate.

David Evans a fost pe piata romaneasca contra curentului si atunci cand a venit criza si companiile internationale de project management ieseau de pe piata, el deschidea propria companie de PM la nivel local. Inceputul a fost dificil, luni de zile nu a existat nicio cerere, iar primul an a fost plin de provocari, insa, apoi, an de an businessul a crescut constant.

david evans“Anul acesta, piata, in general, s-a imbunatatit, sunt multe oportunitati pe constructii de birouri, retailul merge bine pentru noi, partea de logistic si productie se dezvolta si segmentul rezidential si-a revenit”, spune David Evans, care estimeaza ca anul acesta afacerile Optim Project Management vor inregistra aproape o dublare, pana la circa 4 mil. euro, fata de nivelul de 2,2 mil. euro inregistrat in 2014.

Evans spune ca au inclusiv lucrari care se extind in 2016 si chiar 2017. Ce riscuri vede managerul pentru dezvoltatori? Evans spune ca nu vede riscuri majore, insa businessul de constructii este unul ciclic asa ca la fiecare 7-8 ani exista o criza undeva in lume. “Am trecut prin multe crize”, spune managerul care lucreaza de aproape 5 decenii.

David Evans a venit in Romania la finalul lui 2006, ca operations manager al Bovis Lend Lease, firma care insa s-a retras de pe piata la venirea crizei. “Cand Bovis a decis sa se retraga de pe piata romaneasca si de pe alte piete din regiune lucram la EuroTower si mai aveam circa 15% pana la finalizare, asa ca am decis, alaturi de cativa oameni alaturi de care lucram, sa deschidem o companie locala si sa continuam acel proiect. Asa am inceput”, povesteste David Evans.

Inceputul nu a fost deloc usor. Evans povesteste ca in primele 6 luni nu a existat nicio cerere. “Ulterior au inceput sa apara cereri si am reusit sa construim o relatie cu NEPI alaturi de care am lucrat pe retail si office, dar am facut si due diligence pe partea tehnica pentru ei in vederea achizitionarii unor proiecte imobiliare”, spune Evans, care si-a inceput cariera in Anglia, dar unde nu a mai profesat din 1978, cand a plecat in America Latina. Au urmat apoi Orientul Mijlociu, Rusia, Ucraina si Romania.” Imi lucrez drumul inapoi spre casa ”, spune glumind managerul Optim Project Management.

Despre factorii cheie care au determinat cresterea businessului Optim Project Management, David Evans spune ca personalul, knowledge-ul, faptul ca nivelul comisionului reflecta piata, dar si adaptarea rapida determinata de faptul ca sunt o companie locala au ajutat dezvoltarea afacerii in anii grei prin care piata a trecut. “Angajatii nostri vin din constructii, sunt obisnuiti sa rezolve provocarile”, spune Evans.

Chiar daca acum businessul din Romania nu mai are in fata provocarile lipsei de cerere din partea clientilor, lucrurile nu sunt niciodata simple in constructii. Acum, cresterea activitatii de constructii din Romania, dar si din afara tarii, aduce provocari in ceea ce priveste resursele umane. “Ceea ce se dovedeste dificil acum este sa gasesti personal bun. Pentru ca este mult mai mult de lucru in Romania, dar si pe alte piete, in special Orientul Mijlociu atrage muncitori din nou, inclusiv din Romania, deci devine dificil sa gasesti oameni buni”, spune Evans.

In ceea ce priveste recrutarile in companie, Evans spune ca majoritatea se fac prin recomandari, dar si prin retele sociale.
Evolutia pozitiva a pietei are impact si in costuri. Evans spune ca pe piata sunt deja semne de crestere usoara a costurilor de constructie, iar fee-urile companiilor de project management vor incepe sa creasca si ele, nu substantial, dar vor exista usoare majorari.

Cum va arata dezvoltarea viitoare a Optim Project Management

david evansEvans spune ca in prezent Optim Project Management a ajuns la dimensiunea la care nu mai poate creste in ritmul accelerat al anilor trecuti si al anului 2015, asa ca pentru a dezvolta in continuare businessul se uita si la oportunitati in afara Romaniei, in regiunea Balcanilor. De asemenea, o zona care poate aduce cresteri mari in anii urmatori este divizia de energie regenerabila, domeniu care a fost afectat de modificarile legislative pe certificate verzi, dar unde Evans spune ca simte o revigorare: o crestere a proiectelor, nu atat ca lucrari noi, cat la nivel de refinantari. “Lucram la al doilea proiect de parc eolian si avem si proiecte de due diligence tehnic pe hidro. Sunt oportunitati pe acest segment atat in Romania, cat si in regiune”, spune Evans.

Evans spune ca cea mai buna experienta in constructii a avut-o in Romania pentru ca a avut proiecte foarte diverse. “Piata de constructii este foarte dinamica si chiar si la experienta mea de zeci de ani inca invat in fiecare zi petrecuta in acest domeniu.

Fiecare proiect este diferit, iar procesul de invatare nu se opreste niciodata”, a comentat David Evans.

In incheiere, il intreb pe managerul Optim Project Management ce simte ca s-a imbunatatit pe piata locala de constructii. In ceea ce priveste calitatea constructiilor de pe plan local, Evans spune ca s-a imbunatatit mult in ultimii ani si nu datorita contractorilor straini, ci a celor romani. Cea mai semnificativa schimbare din ultimii 5-7 ani este pe partea de siguranta, unde companiile constientizeaza mult mai bine importanta, dar si pe partea de sustenabilitate se simt schimbari majore.

Fotografii de Mircea Dragos.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri