Aproximativ 60% dintre clientii care au vizitat noi proiecte imobiliare sau proprietari ai proiectelor rezidentiale achizitionate recent considera ca locuintele vechi, construite dupa anul 1977, au o calitate a constructiei superioara celei regasite pe locuintele noi, arata o analiza a wall-street.ro, pe baza unui chestionar legat de calitatea constructiilor noi din Romania.

Conform datelor centralizate, 58,8% dintre respondenti sunt de parere ca o locuinta veche, construita in anii ’80 sau ’90 este superioara din punct de vedere a calitatii constructiei, comparativ cu o locuinta noua, despre care 41,2% dintre respondenti cred ca ar fi mai lucrata in conditii mai bune decat una construita dupa 1977.

Interesant este faptul ca circa 90% dintre respondenti sustin ca au identificat probleme in proiectele rezidentiale pe care le-au vizitat sau achizitionat, in timp ce 62,5% dintre respondenti sustin ca au avut probleme cu locuinta noua pe care au achizitionat-o.

In ciuda procentajului destul de ridicat al clientilor sau potentialilor clienti care s-au confruntat cu probleme in locuintele noi, 55% dintre respondenti au precizat faptul ca nu au contactat autoritatile responsabile pentru calitatea constructiilor, asta desi au identificat probleme, in unele situatii chiar grave ale acestor constructii.

Un semn de intrebare este legat si de educatia clientilor sau a potentialilor clienti de locuinte, care, din pacate, in peste 70% din cazuri nu cunosc aceste aspecte legate de calitatea executiei lucrarii, in timp ce 22% dintre respondenti apreciaza ca pretul primeaza cand vine vorba de o locuinta noua, in timp ce numai 5% stiu sa urmareasca detaliile lucrarii de constructie.

Citeste si:
Un etalon pentru "locuinte la preturi accesibile" in Romania?
Romanii viseaza sa fie...

Inspectoratul de Stat in Constructii a aplicat in primele trei trimestre ale anului sanctiuni in valoare totala de 1,62 mil. lei, peste nivelul de peste 1,11 mil. lei din aceeasi perioada a anului trecut. In primele trei trimestre ale anului 2015 au fost efectuate peste 14.000 de controale in urma carora au fost constatate peste 10.000 de neconformitati, potrivit datelor furnizate wall-street.ro de catre institutie.

In total, in primele trei trimestre din 2015 inspectorii in constructii din cadrul ISC au dispus 283 de masuri de oprire a lucrarilor.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Imobiliare si constructii »Citeste si
Neregulile in constructii: care sunt cele mai frecvente