Francisc Peli are 20 de ani de avocatura de business, o cariera inceputa sub indrumarea reputatului Marcel Cobuz si continuata la Linklaters si NNDKP. In doua decenii a trecut prin aproape toate , iar de peste 7 ani conduce propria sa echipa de avocati, la PeliFilip, una dintre cele mai active case de avocatura in real estate si M&A. Citeste mai jos un interviu "in miscare" cu managing partner-ul PeliFilip, la finalul unui an cu cea mai buna lista de tranzactii de cand se ocupa de real estate.

Probabil ca succesul in avocatura se masoara in orele petrecute la birou si meeting-urile tarzii in noapte, pentru ca reusim sa il rapim doar o ora pe Francisc in saptamana Craciunului, intr-o zi agitata, dupa un contract incheiat la ora 1 noaptea si un alt "closing" in ziua urmatoare. Din fericire, spune razand managing partner-ul PeliFilip "nu asta inseamna viata mea de zi cu zi, dar sunt perioade in care stau duminicile la birou dupa miezul noptii".

"Este prima oara de cand am infiintat firma cand este nevoie sa muncim in saptamana dintre Craciun si Revelion, cand de obicei inchideam firma", subliniaza Francisc, precizand ca il asteapta un closing si in 30 decembrie.

Francisc Peli are expertiza in aproape toate practicile avocaturii de business, incepand cu litigii - prima specialitate din cariera - pana la piete de capital, mediu, M&A, concurenta si real estate. Banking-ul este singura arie importanta in care (inca) nu a activat, dar dupa 20 de ani de experienta in avocatura "nu se stie niciodata unde te duce cariera".

Eu cred ca modul in care iti construiesti o cariera de succes este acela prin care detectezi si urmaresti oportunitatile, nu stand in birou si din senin sa spui ca de maine faci real estate. Am detectat in Linklaters aceasta oportunitate, m-am specializat si am devenit Head of Real Estate", povesteste Francisc Peli despre inceputurile carierei sale si despre cum a ajuns sa practice avocatura in real estate.

Profitand de Clasa V de la Mercedes-Benz am decis sa facem un mic tur al cladirilor care au marcat cariera lui Francisc, pornind de la Sky Tower, zona Pipera-Floreasca, unde casa de avocatura are acum sediul. Mai putin stiut este faptul ca PeliFilip a fost prima firma de avocatura care s-a mutat in 2009 in aceasta zona a Capitalei, in cladirea Portland, pe vremea cand erau doar cateva cladiri de birouri, iar in rest erau terenuri virane cat vezi cu ochiul.

Francisc Peli, Peli Filip

"Acum, daca ma uit pe fereastra din birou (la etajul 15 in Sky Tower), vad ca peste jumatate din cladiri sunt clienti de-ai nostri, fosti clienti sau tranzactii in care am lucrat", spune cu o urma de mandrie Peli.

Cu toate ca zona Floreasca-Pipera este suprapopulata, avocatul PeliFilip spune ca mai sunt niste proiecte in desfasurare, dar potentialul de crestere va depinde de infrastructura care se va dezvolta, pentru ca teoretic, pe schite, este prevazuta infrastructura care permite zonei sa mearga mai departe.

Un an altfel pe piata imobiliara: mai multe deal-uri decat in 2007-2008

Real estate-ul a avut un an foarte bun in 2015, dar a fost un an plin pe toate segmentele. PeliFilip a inceput anul cu tranzactia de preluare a Volksbank de catre Banca Transilvania si a continuat cu exit-ul lui Ion Tiriac din UniCredit, dar si cu numeroase vanzari de credite neperformante.

Francisc trage linie si pe real estate si spune cu simplitate ca PeliFilip a fost implicat in sapte din top 8 tranzactii semnate in 2015. Intrebat insa de profitabilitate, avocatul a raspuns doar ca firma pe care o conduce s-a incadrat in target-ul de venituri pe care si l-a propus. "Pentru o piata in care efortul este din ce in ce mai mare, iar return-ul este din ce in ce mai limitat, este un achievement in sine".

"Inceputul anului semana cu ceilalti ani, 2013 sau 2014, in sensul ca se intrevedeau niste tranzactii, dar spre deosebire de alti ani, cand rata de succes era sub 50%, acum chiar s-au intamplat lucruri. Niste proiecte mari in zona de logistica si office s-au dezvoltat, iar piata a ajuns in punctul in care ele chiar puteau fi valorificate. A fost un cumul de factori care au favorizat aceste deal-uri, dar nu as putea sa spun ca 2016 va fi la fel".

Francisc Peli, Peli Filip

Interesul investitorilor este ca un bulgare de zapada, odata pornit piata devine din ce in ce mai interesanta. In piata nu se intampla nimic deosebit, dar perceptia investitorilor se schimba. Am avut cea mai buna lista de tranzactii de cand ma ocup eu de real estate, adica din 2001, a fost un an mai bun decat 2007-2008 din punct de vedere al tranzactiilor realizate.

Vanzatorii nu mai sunt stapanii situatiei

"In 2006-2008, era o situatie de take it or leave it. Eu sunt vanzator, asta e ceea ce am eu la vanzare, te costa atat, daca vrei sa cumperi, bine, daca nu, vine urmatorul. Interesul era mare. Acum ne aflam, insa, in situatia in care si vanzatorii au aflat ca lucrurile se pot schimba si trebuie sa fii rezonabil in ceea ce ceri. Pana la urma trebuie sa te gandesti ca, daca ai in fata un cumparator potrivit, nu doar din punct de vedere financiar, ci si reputational, este bine sa vinzi".

"Au fost vanzatori care au fost mereu cu un pas in urma: cand chiria era 20, ei cereau 22, cand chiria era 18, ei cereau 20. Si nici nu au vandut la timp. Dar piata este dura, daca un dezvoltator rateaza 1-2 proiecte in acest fel, a cam pierdut suflul".

In ceea ce priveste un un posibil boom in zonele bune din Bucuresti, avocatul nu crede ca se vor repeta situatiile din urma cu 7 ani, „cand o data la patru ore intra un client pe usa pentru a mai face o tranzactie”, iar Bucurestiul nu mai este acum acel oras.

"Cred ca suntem feriti de un boom in imobiliare tocmai pentru ca Bucurestiul are o capacitate de dezvoltare limitata, din cauza infrastructurii. Este posibil sa avem 2-3 ani de acceleratie, dar nu vad o situatie similara cu 2007-2008".

Traversam Piata Victoriei, iar avocatul urmareste din interiorul Clasei V cladirea America House, unul dintre proiectele cu care a inceput boom-ul imobiliar, in 2005. "Mi-am petrecut toata vara anului 2005 lucrand la acest proiect, la inchirierea lui, initial, si in 2006 la vanzarea lui", isi aminteste seful PeliFilip.

Francisc Peli, Peli Filip

Fuziunea Banca Transilvania - Volksbank: au lucrat jumatate din avocatii PeliFilip

Tranzactia de cumparare a Volksbank de catre Banca Transilvania a fost cea mai mare tranzactie pe banking la care a lucrat casa de avocatura, dislocand nu mai putin de 28 de avocati, in contextul in care a fost un proces complex de due-diligence pe partea de litigii, dar si partea de finantare si M&A. "A lucrat practic jumatate din firma noastra la acest proiect".

Despre piata de avocatura, Francisc sustine ca asistam de cativa ani la o atomizare a pietei, in sensul ca sunt in mod constant un aflux de avocati care pleaca pe cont propriu din cabinetele mari ca sa isi faca propriile firme. Asta inseamna o atomizare a pietei si o segmentare a clientelei. Pe de alta parte, in Bucuresti sunt doar 25 de firme de avocatura care au peste 20 de avocati. "Asta inseamna ca, desi exista aceasta tendinta de atomizare, ea nu este urmata in pasul 2 de o consolidare a acestor firme mici"

In opinia lui Francisc Peli, un cabinet mare trebuie sa aiba de la 40-50 de avocati in sus, astfel incat sa isi permita sa acopere toate practicile mari si sa se ocupe de proiecte in acelasi timp.

"Lectura textelor juridice se incheie cand ies din birou"

In ceea ce priveste cititul, Francisc Peli incearca sa se tina departe de lecturile din zona profesionala, pasiunea in care investeste in prezent mai mult timp fiind istoria. "Ce am de citit pentru profesie citesc la birou, dar in afara biroului incerc sa ma destind citind altceva", spune avocatul, precizand ca in aceasta perioada este preocupat de istoria Orientului Mijlociu, pentru simplul fapt ca este foarte actuala si explica de ce lucrurile au evoluat in acest fel in aceasta regiune.

Visez la acel an sabatic pe care nu stiu exact cand o sa apuc sa il am. Toti avocatii sa stii ca viseaza la el. Dupa 20 de ani de profesie este normal sa ma gandesc si la o pauza.

Francisc Peli, Peli Filip

Intrebat despre posibilitatea de a sari granita, catre antreprenoriat, Francisc Peli nu exclude asumarea unei astfel de provocari, dar numai in zonele pe care le cunoaste. "Am acesta teorie ca trebuie sa te bagi doar in lucrurile pe care le intelegi. Chestia ca incerci si vezi daca iti iese, dar macar ai invatat ceva, nu este stilul meu", explica avocatul, care - daca va lua drumul antreprenoriatului - o va face cel mai probabil in real estate.

Mobilitatea in business-ul de avocatura: cum ajungi la client

Profit de faptul ca ne apropiem de finalul traseului, parcurgand in modelul Clasa V de la Mercedes-Benz ultimele strazi pana la Sky Tower, si deschid discutia despe mobilitatea in business, in dorinta de a afla cat de activ este un avocat de business si ce inseamna "sa iti urmaresti clientii". Francisc imi raspunde ca are chiar o filozofie in ceea ce priveste mobilitatea, "pentru ca imobilitatea fizica atrage dupa sine imobilitatea mentala".

"Daca in fiecare zi te duci in birou si astepti sa sune telefonul, cel mai probabil ajungi in cativa ani sa nu mai stii altceva decat sa stai si sa astepti sa sune telefonul. Insa suntem si tineri, eu sunt cea mai in varsta persoana din firma si am 40 de ani", spune Francisc, care se simte confortabil sa se miste de la un subiect la altul, de la un target la altul si de la o zona de business la alta.

El explica ca primul pas spre a ajunge la client este sa intelegi foarte bine industria in care te afli. "Daca nu stii care sunt jucatorii, care sunt interesele, care este timing-ul fiecaruia, te afli la pescuit fara sa stii daca este peste in apa. Viziunea traditionala a profesiei este ca tu trebuie sa stai la tine in birou si sa sune telefonul, dar nu asta este modul in care intelegem noi profesia".

Sursa foto: Mircea Dragos

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri