Regatta Real Estate: Modificarile din Codul Fiscal salta piata de evaluari imobiliare cu 20%

Eduard Uzunov, proprietarul Regatta Real Estate, estimeaza ca piata de evaluari imobiliare va creste in acest an cu o cincime, ca urmare a modificarilor Codului Fiscal anuntate la sfarsitul anului trecut. De altfel, solicitarile primite de evaluatorii care colaboreaza cu Regatta Real Estate au crescut deja in ultimele luni cu peste 20%, ca urmare a schimbarilor fiscale.

"Piata de evaluari imobiliare va creste in acest an cu circa 20%, ca urmare a modificarilor Codului Fiscal anuntate la sfarsitul anului trecut. Suntem foarte solicitati in ultimul timp pentru evaluari si am reusit sa facem fata numeroaselor cereri datorita bunei organizari a departamentului de evaluari", spune Eduard Uzunov (foto), proprietarul Regatta Real Estate.

Noile impozite pe cladiri ce au intrat in vigoare in acest an conform noului Cod Fiscal nu mai tin cont doar de calitatea proprietarului, persoana fizica sau persoana juridica, ci si de scopul utilizarii cladirii. Noile categorii sunt: folosirea cladirii in scop rezidential/locuinta, cu cote de impozitare intre 0,08% si 0,2%; folosirea cladirii in activitati economice (sedii PFA, sedii firma, cabinet etc) cu procente de impozitare intre 0,2% si 1,5%, cu conditia ca aceste cladiri sa fie reevaluate/construite/achizitionate in ultimii 3 ani (in cazul persoanelor juridice) si in ultimii 5 ani (in cazul persoanelor fizice), se arata intr-un comunicat Regatta Real Estate.

Sunt obligate sa depuna rapoarte de evaluare pana la 31 martie 2016 persoanele fizice care detin cladiri nerezidentiale sau cu destinatie mixta si persoanele juridice care detin orice tip de cladire (rezidentiala, nerezidentiala, mixta). Cotele de impozitare stabilite de Consiliul General al Municipiului Bucuresti sunt:

  • Pentru cladiri nerezidentiale detinute de persoane fizice : 0,2 % din valoarea impozabila
  • Pentru cladiri rezidentiale detinute de persoane juridice : 0,2 % din valoarea impozabila
  • Pentru cladiri nerezidentiale detinute de persoane juridice : 1,5 % din valoarea impozabila

Pentru cladirile aflate in proprietatea persoanelor fizice si folosite in scop nerezidential, in cazul in care constructia nu este reevaluata / construita / achizitionata in ultimii cinci ani, procentul de impozitare va fi de 2% din valoarea cladirii, situatie in care impozitul poate sa depaseasca si de 20 de ori nivelul actual. Pentru cladirile aflate in proprietatea persoanelor juridice si folosite in scop nerezidential, in cazul in care constructia nu este reevaluata/construita/achizitionata in ultimii trei ani, procentul de impozitare va fi de 5% din valoarea cladirii.

Citeste si:
Uzunov: Putini dezvoltatori construiesc pentru piata medie si de lux
Eduard Uzunov, Regatta Real...

Rapoartele de evaluare nu sunt necesare in cazul persoanelor fizice care detin o cladire cu destinatie rezidentiala la adresa careia au declarat un sediu social al unei companii, daca nu se desfasoara si o activitate economica la acea adresa si nu se deduc cheltuielile aferente spatiului. Contribuabilul trebuie sa depuna totusi o declaratie pana la data de 31 martie 2016.

Rapoartele de evaluare vor contine un tip de valoare care se numeste valoarea impozabila. Aceasta valoare nu contine TVA si nu se inregistreaza in situatiile financiare ale contribuabililor persoane juridice. Pentru orice alt scop decat stabilirea valorii impozabile se vor solicita rapoarte de evaluare ce vor contine tipul de valoare conform cu standardele de evaluare in vigoare, pentru scopul respectiv, oricand in timpul anului, mai arata Regatta Real Estate.

Regatta Real Estate a fost infiintata in anul 1993 si, in prezent, este una dintre cele mai mari companii de consultanta imobiliara cu capital romanesc.

Citeste si:
Uzunov, Regatta: TVA zero la locuintele noi pare o masura populista
Eduard Uzunov, Regatta:...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »Setari Cookie-uri