Sute de capodopere arhitecturale din intreaga tara, adevarate comori de patrimoniu ale Romaniei, se afla intr-o avansata stare de degradare. Va propunem o vizita virtuala in satul Condeesti, foarte aproape de orasul Urziceni, acolo unde regasim conacul Chiroiu, unul dintre cele trei conace concepute de arhitectul Paul Smarandescu.

Familia Chiroiu apare la inceputul secolului XX ca una dintre marile familii de mosieri ialomiteni, detinatoare a numeroase domenii intinse. Odata cu aplicarea Reformei Agrare din anii 1920, mosierii Chiroiu aplica una din tacticile comune pentru a pastra in familie terenul - subimpartirea acestuia catre rude. Astfel, apare necesitatea construirii mai multor resedinte, pe fiecare dintre noile formate mosii.

Din ansamblul initial construit de familia Chiroiu, in anul 1920, se mai pastreaza doar conacul. Ansamblul a fost nationalizat de comunisti si transformat in sediul C.A.P. Unicul mostenitor al familiei Chiroiu a renuntat la restituirea in natura a proprietatii. In acest fel, fostul proprietar a cumparat de la Consiliul Local Barcanesti conacul si un teren de 1 hectar.

Conacul a fost recent retrocedat, iar noii proprietari doresc sa se implice in restaurarea acestuia si isi doresc pastrarea acestuia ca locuinta individuala.

Retail jobs

Actualii proprietari, Rares Pop si Daiana Anghel, au achizitionat in 2014 conacul si terenul aferent, au cumparat terenuri din vecinatate, iar in 2012, pentru a institui zona de protectie a monumentului, au concesionat de la Consiliul Local Barcanesti, pe 49 de ani, o suprafata de teren de aproximativ 6 hectare.

“Motivatia achizitionarii deriva din dorinta reinvierii unui stil de viata traditional rural, dar si din necesitatea de a salva un obiect patrimonial incarcat de istorie. Ne-am dorit sa contribuim la reparatia morala si materiala deteriorata de comunism”, au declarat noii proprietari ai cladirii, intervievati de Asociatia ARCHE in cadrul proiectului Monumente Uitate: castele si conace revitalizate.

Potrivit acestora, in momentul achizitionarii monumentului, acesta se afla intr-o stare avansata de degradare. “Dintr-un amsamblu gospodaresc bine structurat nu mai ramasese decat conacul, anexele fiind vandalizate pana la distrugere de catre sateni”, sustin noii proprietari care puncteaza faptul ca la numai trei luni de la investitura in functia de primar, edilul a facut nenumarate abuzuri, terenul invecinat conacului devenind o groapa de gunoi. “Abia in anul 2012 am reusit sa concesionam terenul invecinat si am reluat demersurile restaurative prin proiectul Parc Cultural Nicolae Chiroiu. Toate lucrarile au fost realizate din fonduri proprii, inclusiv o serie de amenajari ale domeniului dublic, suma cheltuita pana in prezent ridicandu-se la peste 150.000 de euro”, sustin noii proprietari.

Citeste si:
[FOTO] Povestea Garajului CICLOP, simbolul Bucurestiului interbelic
Garajul CICLOP: Povestea...

Conacul din Condeesti se inrudeste cu cel din apropiatul Boranesti, avand acelasi beneficiar, acelasi arhitect, aceeasi perioada de constructie si acelasi stil - cosmopolitul stil neoromanesc.

Ca particularitati stilistice, conacul se remarca prin acoperiul inalt cu pante accentuate, precum si prin elemente decorative specifice stilului abordat (loggii si pridvoare deschise, cu coloane de zidarie terminate in capiteluri bogate sau colonete de lemn sculptate).

Asociatia ARCHÉ este o organizatie non-guvernamentala, non-profit, ce are ca scop cercetarea, protejarea, valorificarea si promovarea patrimoniului construit. De la fondarea sa, ARCHÉ si-a dorit sa devina o platforma de dialog atat intre specialisti din diferite domenii, cat si intre specialisti si publicul larg. Echipa ARCHÉ este alcatuita de tineri din domenii precum arhitectura, istorie, istoria artei, economie si comunicare.

Principalul proiect al asociatiei este Monumente Uitate, care cerceteaza de peste sase ani resedintele nobiliare extraurbane de pe actualul teritoriu al Romaniei.

Citeste si:
VIDEO - Cum arată 5 dintre cele mai ciudate case din lume
VIDEO - Cum arată 5 dintre...

Sursa foto: monumenteuitate.org
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri