Vila de pe bulevardul Primaverii nr. 4 a fost construita in anul 1938 de Dumitru Popa, unul din primii tarani romani din zona Sibiului, acesta fiind si unul din principalele puncte de atractie de “la sosea” in perioada interbelica, asta deoarece niciun trecator care avea drum prin nordul Capitalei nu avea cum sa nu observe trandafirii care acopereau cladirea, mai ales in luna mai, cand acestia infloreau.

Se pare ca acesta a fost si unul din motivele pentru care imediat dupa terminarea celui de-al Doilea Razboi Mondial rusii au fortat proprietarii sa evacueze casa si de aici incepe adevarata poveste a locului.

“Generalul Vasily Kuznetsov a venit personal la bunicul meu si i-a cerut sa elibereze casa. Casa bunicului nu facea parte din categoria celor nationalizabili, iar generalul rus i-a propus, pentru a-l lasa in casa, sa se mute la subsol, lucru pe care bunicul nu l-a acceptat, el fiind un salistean ardelean mult prea mandru, mai ales ca a construit aceasta casa cu bani munciti”, povesteste Ilinca Popa, nepoata si actuala proprietara a casei de pe bulevardul Primaverii nr. 4, care in prezent locuieste in Canada.

Asa se face ca refuzul primirii rusilor in casa a facut ca a doua zi acestia sa aduca doua camioane cu care i-au evacuat si fortat pe bunicul, bunica si tatal actualei proprietare sa se mute intr-un apartament de 2 camere in strada Armeneasca intr-o alta casa.

Retail jobs

“Dupa plecarea rusilor in anul 1956, bunicul s-a dus la administratia locala sa isi ceara casa inapoi, dar autoritatile acelor vremuri pusesera deja ochii pe ea pentru “partid” asa ca s-au masluit documente si casa a fost trecuta in administratia Protocolului de Stat, ramanand pana in 1989 drept casa utilizata de potentatii vremii. Inainte de a muri, bunicul i-a spus tatalui meu, ca daca nu in perioada vietii lui, dar cu siguranta in viata nepoatei sale, sistemul communist va cadea - el nefiind fundamentat economic”, sustine actuala proprietara.

Dupa ani de zile de judecata pentru redobandirea proprietatii, in primavara anului 1997, proprietatea a reintrat in posesia familiei Popa, Ilinca Popa, stabilita in Canada, remobiland-o exact asa cum a fost pe vremea bunicilor.

In urma cu cateva luni, proprietatea din zona Primaverii a fost scoasa la inchiriere, iar in prezent spatiul este ocupat de catre Galeria Buhara, specializata in comercializarea de covoare nobile a caror valoare se poate ridica si la cateva zeci de mii de euro.

Citeste si:
Conace si castele care azi sunt adevarate bijuterii arhitecturale
Incarcate de istorie: cum...

Cladirea a devenit astfel locul in care Norbert Hauser (foto mai jos), sas la origini, cu o experienta in diferite domenii - de la actorie, la constructii si apoi la conducerea unor companii din domeniul textilelor, vinde in prezent covoare originale din zona Persiei sau din Turcia ori din indepartata China, adevarate comori care ajung sa coste chiar si zeci de mii de euro.

“In general clientii care cumpara sunt colectionari, dar si diferiti distribuitori. Comercializam produse si de sute de ani, iar preturile pornesc de la 50 de euro si pot ajunge si la 40.000 de euro”, a precizat Norbert Hauser.

Un exemplu de astfel de covor poate fi observat si in imaginile de mai jos, migala si truda cu care aceste covoare sunt muncite, dar si vechime si pastrarea lor in timp dand un plus de valoare acestor articole pentru casa.

"Este un business in care am investit mult suflet, pasiune, dar si un efort financiar, care pana in prezent se apropie de jumatate de milion de euro", spune Norbert Hauser, proprietarul Galeriei Buhara.

Citeste si:
400.000 de euro, investiți într-un restaurant din cartierul Primăverii
400.000 de euro au fost...

Vila din cartierul Primaverii dispune de o suprafata totala de peste 250 de metri patrati, fiind alcatuita din demisol (89 mp), parter (86 mp), etaj (81 mp), iar la exterior dispune de o curte de circa 250 mp.

"Profilul de activitate al actualului chirias se potriveste perfect tipului de proprietate, obiectele de lux comercializate de acesta punand in valoare frumusetea cladirii si viceversa. De asemenea, amplasamentul este ideal pentru o activitate comerciala premium, vila fiind situata chiar la intrarea pe strada Primaverii, din directia Piata Charles de Gaulle, un reper usor de retinut", a precizat, la randul sau, Alexandru Petrescu, managing partner al companiei de consultanta ESOP Consulting / Corfac International, firma prin care s-a intermediat tranzactia.

Sursa foto: Andreea Chitan Photography (AC Photography)

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri