Carlos Slim Helu, unul dintre cei mai bogati oameni ai planetei, cu o avere estimata la peste 70 de miliarde de dolari, este pe punctul sa preia in totalitate compania de constructii Fomento de Construcciones y Contratas (FCC), potrivit unor informatii aparute in piata si citate de presa internationala.

Inversora Carso, fondul de investitii al miliardarului mexican, a inaintat la inceputul lunii martie o propunere de preluare integrala a gigantului spaniol de constructii, care detine importante proiecte de constructii la nivel local.

Urmare a informatiei potrivit careia Carlos Slim Helu ar putea prelua compania spaniola, actiunile grupului pe bursa din Madrid au crescut cu 15%, la 7,60 euro pe actiune.

Carlos Sim detinea pana la investitia recenta de 777 milioane de dolari 27,4% din compania de constructii. Potrivit legislatiei spaniole, cand unul dintre actionarii companiei ajunge sa detina 30% din business, este obligat sa lanseze o oferta publica de preluare integrala a companiei.

In anul 2007, in plin boom economic al domeniului imobiliar, actiunile FCC ajunsesera sa fie comercializate la un pret de 61 de euro pe actiune, iar in anul 2014, odata cu investitiile Inversora Carso, detinute de mexicanul Carlos Slim, a ajuns la 12 euro per actiune.

Conform celui mai nou raport al constructorului spaniol, FCC a raportat o pierdere de circa 50 de milioane de euro in cursul anului trecut, o recuperare considerabila fata de pierderile de peste 700 de milioane de euro din cursul anului 2014. In acest fel, afacerile FCC au inregistrat o crestere de 2%, la 6,5 miliarde de euro.

La finalul anului 2014, Carlos Slim a devenit cel mai mare actionar al constructorului spaniol FCC.

Compania, cu sediul in Barcelona, s-a confruntat cu mari probleme financiare dupa venirea crizei, iar in ultimii ani compania a generat un interes crescut din partea unor investitori mari, asa cum este cazul Bill Gates sau George Soros.

Spaniolii de la FCC, implicati in proiecte mari de constuctii la nivel local

FCC realizeaza in Romania, in asociere cu Astaldi (Italia), Delta ACM (Romania) si AB Construct (Romania), lucrarile de rezistenta la sectiunea de metrou Raul Doamnei - Opera (Hasdeu), cu o lungime totala de 6,2 kilometri si 9 statii, in baza unui contract atribuit in martie 2011, pentru 918,9 milioane lei, fara TVA.

Totodata, Metrorex a atribuit asocierii Astaldi - FCC - Delta ACM - AB Construct un contract de 15,3 milioane euro, cu TVA, pentru lucrari suplimentare la magistrala 5 de metrou Drumul Taberei - Pantelimon. Un alt contract pentru lucrari suplimentare la acest proiect, in valoare de 69 milioane lei fara TVA, a fost atribuit acestei asocieri la jumatatea anului trecut. Acordul viza lucrari de deviere a retelelor edilitare.

Compania spaniola a fost implicata totodata in lucrari de constructii de drumuri in Romania, cum sunt cele de la centura Aradului sau autostrada dintre Arad si Timisoara, constructia podului Vidin-Calafat sau un fragment al autostrazii Bucuresti – Constanta (A2).

Sursa foto: carlosslim.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri