Carlos Ghosn, presedintele Nissan si directorul executiv al Renault, a fost arestat in Japonia si urmeaza sa fie demis, este anchetat pentru o evaziune fiscala de 44 de milioane de dolari

Valoarea de piata a Renault s-a prabusit cu 2 miliarde de euro (17,7 miliarde de lire sterline) pana la 17 miliarde de euro dupa raport, cu o scadere cu 11% a actiunilor. Valoarea titlurilor Nissan listate in Germania a scazut cu 12%, scrie The Guardian.

Ghosn a fost suspectat ca si-a subevaluat veniturile din situatiile financiare si a fost de acord sa discute cu procurorii.

Intr-o declaratie, Nissan a spus: "Timp de cativa ani", Ghosn si un alt director executiv, Greg Kelly, "au raportat sumele de compensatii la Bursa din Tokyo mai mici decat valoarea reala, pentru a nu dezvalui valoarea compensatiilor lui Carlos Ghosn".

Nissan a adaugat: "Au fost descoperite numeroase alte abateri, cum ar fi utilizarea personala a activelor companiei, iar implicarea lui Kelly a fost confirmata".

Renault vrea audit intern...
Citeste si: Renault vrea audit intern dupa scandalul cu Carlos Ghosn

Hiroto Saikawa, director executiv si singurul ramas dintre cei trei executivi ai companiei, va propune consiliului ca Ghosn si Kelly sa fie demisi, invocand „incalcari clare ale functiilor de directori“.

Ghosn este considerat una dintre cele mai importante personalitati din industria automobilelor, dupa ce a redresat compania Nissan aflata la un pas de faliment.

De nationalitate brazilian, Ghosn si-a inceput cariera la producatorul de anvelope Michelin din Franta, inainte de a se muta la Renault. S-a alaturat companiei Nissan in 1999, dupa ce Renault a devenit actionar si a devenit director executiv in 2001.

Kelly este un director reprezentativ la Nissan. Americanul s-a alaturat Nissan in 1988, in trecut profesand ca avocat.

Revista presei 19 noiembrie:...
Citeste si: Revista presei: inca 10 milioane de lei catre Catedrala Neamului

Nissan a declarat ca coopereaza cu procurorii japonezi. Renault a refuzat sa comenteze.

La inceputul anului, Nissan spunea ca nu este interesata sa fuzioneze cu Renault, intrucat nu anticipeaza niciun beneficiu in acest sens si considera ca o unificare a operatiunilor ar putea genera efecte secundare.

Renault detine 43% din Nissan, care detine la randul sau o participatie de 15% la producatorul francez. Statul francez detine 15% din actiunile Renault si este interesat de o fuziune cu scopul de a creste industria auto din Hexagon.

La pas prin orasul...
Citeste si: La pas prin orasul viitorului: Bucuresti vs Tokyo


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Auto »Citeste si
Carlos Ghosn a demisionat de la conducerea Renault