Legea care le permite romanilor sa cedeze bancilor locuintele ipotecate si sa scape, astfel, de datorii, nu-i va ajuta pe cei care au intr-adevar nevoie, nu este in avantajul romanilor saraci, ci va ajuta ”niste escroci, pe care ii vedeti in puscarie, sa-si pastreze averile si nimic altceva”, a declarat, pentru News.ro, directorul general al dezvoltatorului imobiliar Volumetric, Ion Catutoiu.

Ion Catutoiu a explicat ca efectele imediate ale acestei legi vor fi cresterea avansului, adica a contributiei personale a clientului, ceea ce va limita accesul la creditele ipotecare, potrivit News.ro. ”Legea darii in plata apare ca o lege sociala, care ii ajuta pe cei pe care bancile i-au indatorat, iar acum se duc sa-i asupreasca si sa le ia casele. In realitate, din 10.000 de credite, mai putin de 3-4% sunt situatii in care oamenii chiar locuiesc in acele case. Sunt foarte multe cazuri in care unii si-au cumprat terenuri, a treia casa, a patra casa, au investit in diverse proprietati si care acum vor beneficia de aceasta lege”, a afirmat directorul general al Volumetric.

Din punctul lui de vedere, bancile sunt la fel de vinovate ca si politicienii romani pentru situatia pietei imobiliare romanesti. ”Sigurul lucru pe care il fac bancile este sa se pozitioneze intr-o stare de forta. Au dat credite in special pentru Prima Casa, n-au investit in economie, sa ajute cumva constructia de locuinte noi”, a afirmat Ion Catutoiu.

Daca s-ar fi investi in locuinte noi, s-ar fi creat un stoc de calitate si competitiv in piata, care ar fi dus la scaderea preturilor la locuintele vechi. ”Dar bancile nu au niciun interes sa investeasca, pentru ca ceea ce au ele in garantie sunt locuinte vechi. Normal ca nu vor sa se creeze un stoc competitiv pentru locuintele vechi si sa le scada, astfel, expunerea”, explica managerul. Bancile trebuie sa-si reconsidere atitudinea, mai spune Ion Catutoiu, si sa inteleaga ca in momentul in care ameninta cu cresterea avansului s-ar putea sa existe consecinte pe care nu le iau deocamdata in calcul.

”Ceea ce imprumuta bancile este direct proportional cu depozitele care sunt depuse din conturile lor. Daca bancile nu vor da credite, inseamna ca au o problema, pentru ca cei care au depozite isi vor lua banii si ii vor investi pe piata imobiliara. Avem o perspectiva de dobanda 0 la depozite, iar daca se va ajunge aici va fi mult mai profitabil sa investesti intr-un apartament si sa-l inchiriezi, decat sa tii banii la banca”, este de parere Ion Catutoiu.

”Solutia corecta este sa se dea o lege a falimentului personal, care rezolva absolut toate problemele. Legea darii in plata rezolva doar problema unora”, mai spune managerul. Initatorul legii, Daniel Catalin Zamfir, a anuntat, vineri, ca, dupa o intalnire cu reprezentantii PSD, s-a decis ca Legea darii in plata sa intre la votul final in Camera Deputatilor, pe 6 aprilie, cu mentiunea ca Prima Casa nu va fi inclusa in lege, iar plafonul creditelor a crescut de la 150.000 de euro la 250.000 de euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri