O companie care intentioneaza sa inchirieze un spatiu de birouri cu o suprafata de 1.000 mp, gaseste in piata variante la care costurile lunare cu tot cu chirie cerute de proprietar, intretinerea cladirii si cheltuielile cu utilitati, variaza intre 10.500 euro si 23.500 euro (intre 10,5 si 23,5 euro/mp cost total), in functie de calitatea cladirii alese si zona in care se afla, arata datele ESOP Consulting, una dintre cele mai importante companii de consultanta imobiliara la nivel local.

De la acesti termeni de prezentare comerciali, in urma unui proces de negociere (in care vom considera o marja medie de 15% reducere la nivelul chiriei), chiriasul va putea inchiria spatiul de 1.000 mp, in functie de locatia si calitatea lui, la un buget intre 9.300 si 20.900 euro/luna.

„In Bucuresti, birourile disponibile la inchiriere la inceputul acestui an in centre de afaceri se ridicau la aproximativ 654.000 mp. Cea mai mare parte din stocul de spatii de birouri (56%) se afla concentrat pe segmente de chirie lunara sub 11 euro/mp, in timp ce doar 23% revine spatiilor cu buget intre 11,1 si 14 euro/mp si 20% spatiilor cu buget peste 14,1 euro/mp. O posibila cauza a cresterii cu 11% a ponderii spatiilor sub 11 euro/mp/luna in 2016 fata de anul precedent poate fi reprezentata de relativa scadere a interesului pentru acest tip de spatiu, scadere inregistrata progresiv inca din 2015, in favoarea birourilor cu chirii medii, 11,1-14 euro/mp”, a declarat Alexandru Petrescu, managing partner al ESOP Consulting / CORFAC International.

Atentie la costurile spatiul de birouri: ele nu reprezinta doar chiria

Costurile cu intretinerea variaza intre 1,5 si 4 euro/mp/luna, iar costurile cu utilitatile, care se adauga la chiria lunara si la intretinere variaza intre 0,5 euro/mp/luna si 1,2% euro/mp/luna.

Pentru un spatiu de birouri, aflat intr-o cladire de birouri dintr-un turn de ultima generatie de clasa A din zona Barbu Vacarescu trebuie alocat lunar un buget de 20,2-24,2 euro/mp, din care chiria datorata proprietarului este de 16-19 euro/mp, costurile de intretinere de 3,5-4 euro/mp, la care se mai adauga intre 0,5 si 1,2% cheltuieli cu utilitatile.

In schimb, un spatiu de birouri in zona Domenii, construit in urma cu 7-10 ani si in prezent considerat de clasa B, va fi oferit in piata la un nivel de chirie intre 11,5-14,5 euro/mp/luna, la care se adauga cheltuieli de intretinere de aproximativ 2,5 euro/mp si utilitati aproximativ 0,6-1 euro/mp.

In ceea ce priveste un spatiu de birouri situat in zona Preciziei, intr-un imobil construit inainte de 2000 si renovat si reamenajat recent in cladire de birouri, chiria solicitata va fi de 7,5 – 8,5 euro/mp, iar nivelul mentenantei si al utilitatilor vor fi de aproximativ 2 euro/mp, respectiv 1 euro/mp.

Oferta este mai mare pe segmentul birourilor ieftine, dar cererea actuala se indreapta de cele mai multe ori spre birouri medii sau superioare calitativ.

Modul de finantare al imobilului si atractivitatea sa in fata chiriasilor sunt aspectele ce determina si perioada minima de inchiriere solicitata de proprietar pentru semnarea unui contract. Astfel, proprietarii de spatii de birouri de clasa A incheie contracte de regula pe 5 ani, pe cand cei de cladiri de clasa B si C situate in zone mai periferice sau fara acces la metrou accepta si contracte si de 1-2 ani.

Zone premium sunt considerate zonele Charles de Gaulle, Aviatorilor, Victoriei.

„Estimam ca in perioada urmatoare se vor inregistra usoare fluctuatii ale nivelului chiriei nu atat in functie de pozitionarea geografica a unui imobil, cat mai ales de suprafetele disponibile la inchiriere-pre-inchiriere in cadrul acelui imobil si in imobilele concurente in zona. Un grad mare de neocupare sau un proiect aflat in faza constructiei, vor avea cel mai probabil termeni comerciali deosebit de competitivi”, afirma Alexandru Petrescu, Managing Partner al ESOP Consulting / CORFAC International.

Vilele premium se inchiriaza sub pretul spatiilor de birouri de clasa B din centre de afaceri

Chiria lunara intr-o vila interbelica, renovata, situata in zona de centru-nord este de 10-13 euro/mp, in timp ce pentru un spatiu de birouri similar, in aceeasi zona, este de 11,5-14,5 euro/mp daca se afla intr-o cladire de birouri noua de clasa B si 16-19 euro/mp daca se afla intr-o cladire de birouri de ultima generatie de clasa A.
ESOP este unul dintre principalii consultanti imobiliari ce lucreaza de peste 10 ani in piata birourilor si pe piata rezidentiala, zona pe care concureaza cu companii de consultanta precum Coldwell Banker, Colliers, CBRE, JLL, DTZ Echinox sau Knight Frank.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri