Autorizatiile de constructii pentru cladiri rezidentiale a fost intr-o continua crestere si in a patra luna a acestui an, inregistrand un avans de 11,5% fata de aceeasi perioada din 2015, pana la 3.749, ritmul de crestere accelerand fata de primul trimestru al acestui an, arata datele publicate de Institutul National de Statistica (INS)

Autorizatiile de constructii pentru cladiri rezidentiale, cumulate pe primele patru luni, au inregistrat o crestere cu 4,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la 11.017, conform News.ro

In ce zone s-au eliberat cele mai multe autorizatii de constructii pentru cladirile rezidentiale

In aprilie 2016, cele mai multe autorizatii pentru constructia de locuinte, 736, s-au eliberat in regiunea Nord-Est, care cuprinde sase judete din Moldova (Suceava, Botosani, Neamt, Iasi, Bacau si Vaslui). Regiunea s-a aflat in ultimii ani, in mod constant, pe primul loc dupa numarul de locuinte construite.

Pe urmatoarele locuri se claseaza regiunile Nord-Vest, cu 613 de autorizatii eliberate in aprilie, si Sud-Muntenia, cu 551 de autorizatii.
Cele mai multe autorizatii pentru cladiri de locuinte s-au eliberat in localitati rurale, cu 67,9% din numarul total inregistrat in aprilie.
Comparativ cu luna martie, numarul de autorizatii de construire a crescut cu 12% in aprilie.

"Cele mai importante cresteri s-au inregistrat in urmatoarele regiuni de dezvoltare: Nord-Est (+114 autorizatii), Vest (+90), Nord-Vest (+87), Sud-Est (+56) si Centru (+50). Scadere s-a inregistrat in regiunea de dezvoltare Bucuresti-Ilfov (-28 autorizatii)", se arata in comunicatul publicat de Statistica.

Anul trecut, autoritatile au eliberat 39.112 de autorizatii de constructie pentru cladiri rezidentiale, in crestere cu 3,8% fata de anul precedent.
In 2015 s-a inregistrat prima crestere a autorizatiilor de constructie pentru cladiri de locuinte dupa 2008, cand piata imobiliara a inregistrat un varf, iar autoritatile au eliberat un numar record pentru Romania, de 61.092 de autorizatii de constructii pentru cladiri rezidentiale.

In perioada 2009-2014, autorizatiile de constructii pentru cladiri de locuinte, care includ atat locuintele unifamiliale, cat si blocurile de apartamente, au scazut cu 38%, arata statisticile oficiale, pe fondul caderii cererii de locuinte din partea populatiei.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Imobiliare si constructii »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
CRH: Sectorul constructiilor din Romania ar putea creste cu pana la 4%