Autorizatiile de constructii pentru cladiri rezidentiale, cumulate pe primele patru luni, au inregistrat o crestere cu 4,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la 11.017, conform News.ro

In ce zone s-au eliberat cele mai multe autorizatii de constructii pentru cladirile rezidentiale

In aprilie 2016, cele mai multe autorizatii pentru constructia de locuinte, 736, s-au eliberat in regiunea Nord-Est, care cuprinde sase judete din Moldova (Suceava, Botosani, Neamt, Iasi, Bacau si Vaslui). Regiunea s-a aflat in ultimii ani, in mod constant, pe primul loc dupa numarul de locuinte construite.

Pe urmatoarele locuri se claseaza regiunile Nord-Vest, cu 613 de autorizatii eliberate in aprilie, si Sud-Muntenia, cu 551 de autorizatii.
Cele mai multe autorizatii pentru cladiri de locuinte s-au eliberat in localitati rurale, cu 67,9% din numarul total inregistrat in aprilie.
Comparativ cu luna martie, numarul de autorizatii de construire a crescut cu 12% in aprilie.

"Cele mai importante cresteri s-au inregistrat in urmatoarele regiuni de dezvoltare: Nord-Est (+114 autorizatii), Vest (+90), Nord-Vest (+87), Sud-Est (+56) si Centru (+50). Scadere s-a inregistrat in regiunea de dezvoltare Bucuresti-Ilfov (-28 autorizatii)", se arata in comunicatul publicat de Statistica.

Anul trecut, autoritatile au eliberat 39.112 de autorizatii de constructie pentru cladiri rezidentiale, in crestere cu 3,8% fata de anul precedent.
In 2015 s-a inregistrat prima crestere a autorizatiilor de constructie pentru cladiri de locuinte dupa 2008, cand piata imobiliara a inregistrat un varf, iar autoritatile au eliberat un numar record pentru Romania, de 61.092 de autorizatii de constructii pentru cladiri rezidentiale.

In perioada 2009-2014, autorizatiile de constructii pentru cladiri de locuinte, care includ atat locuintele unifamiliale, cat si blocurile de apartamente, au scazut cu 38%, arata statisticile oficiale, pe fondul caderii cererii de locuinte din partea populatiei.