Aceasta perceptie din piata rezidentiala, "se datoreaza si faptului ca multe dintre constructiile noi de pana acum nu se aflau in zonele centrale ale orasului, deci era firesc sa dai mai putini bani daca te mutai undeva unde nu exista infrastructura. Spre comparatie, blocul comunist din cartierul Militari din Capitala era la fel de scump la metru patrat precum un bloc nou construit, de la marginea orasului, deoarece macar aveai o linie de metrou la o statie de autobuz distanta si gradinite de stat in apropiere", spune Silviu Grigorescu (foto).

In opinia sa, un apartament reprezinta mult mai mult decat niste simpli pereti. Cand achizitionezi locuinte alegi sa traiesti intr-o anumita zona, alegi un stil de viata, o comunitate cu valori comune, s.a.m.d.. "Problema este foarte complexa si nu exista raspunsuri simple. Dar este important sa analizam impreuna fenomenul si sa gasim impreuna concluzii care sa ajute in cele din urma piata si cumparatorul sa faca investitii sigure".

Silviu Grigorescu: Ne-am obisnuit sa parcam gratis sau pe sume reduse. Afara, parcare este un lux

"Peste tot in lume cand cumperi locuinte te bazezi pe o anumita stabilitate a pietei rezidentiale, poti estima destul de corect cat va valora acea proprietate peste 10 ani. La noi in tara acest lucru este mai dificil de estimat. Cine stie ce se va intampla cu blocurile construite recent in 60, 70, 80 de ani de acum incolo? Stim cum se vor comporta in timp? Ce se intampla cu fatadele lor, cu fundatiile, cu instalatiile lor?", arata seful Hanner.

El adauga, ca, de regula, cei care au cumparat locuinte in aceste blocuri sau le detin de foarte multi ani nu sunt toti dispusi sau nu pot, financiar vorbind, sa investeasca in terasa blocului sau in lucrari de fatadare.

Citeste si:

"Au sentimentul ca scara blocului sau subsolul nu le apartine, nu este problema lor. Si ca nu trebuie sa le intretina. Sunt convins ca ati vazut cum se desfasoara sedintele de bloc in astfel de cladiri. Intotdeauna este cineva care se impotriveste pana si unei investitii intr-un interfon nou. Ca sa nu mai vorbim de locurile de parcare. Pentru ca ne-am obisnuit sa parcam gratis sau sa parcam pentru sume mici platite la ADP, in conditiile in care in Europa parcarea masinii in oras este un lux", mai spune Silviu Grigorescu.

Dezvoltatorul lituanian Hanner, controlat de omul de afaceri Arvydas Avulis, a vandut anul trecut peste 100 de apartamente in cadrul proiectului rezidential The Park Apartments din Bucuresti, pe care a incasat peste 10 milioane de euro. In prima jumatate a acestui ani, dezvoltatorul a livrat cladirea The Park 2 din proiect, iar pentru cladirea The Park 3 se va trece la executia finisajelor. Cele trei blocuri din cadrul The Park Apartments vor totaliza un numar de 360 de apartamente.