Pentru a ilustra dinamica cerere-oferta si impactul acesteia asupra preturilor, Imobiliare.ro a realizat, in baza datelor obtinute cu ajutorul platformei Analize Imobiliare, o comparatie intre cele mai mari piete imobiliare ale tarii – Bucuresti, Cluj-Napoca si Timisoara.

Astfel, in present, orasul de pe Somes este, potrivit Indicelui Imobiliare.ro, cea mai scumpa piata rezidentiala a tarii. La finele lunii mai, pretul solicitat de proprietarii din Cluj ajunsese la 1.209 euro pe metru patrat util, valoare cu 13,9% mai mare decat cea valabila in mai 2015, respectiv 1.061 de euro pe metru patrat, scrie News.ro.

Aceasta evolutie a avut loc in contextul in care, in primele cinci luni ale anului, volumul de noi anunturi de vanzare pe segmentul apartamentelor a scazut cu 19,1% fata de anul precedent. Pe de alta parte, la capitolul cerere, datele citate arata un salt de 38,4% al numarului de potentiali cumparatori (cea mai mare crestere dintre cele trei orase analizate).

Cu o valoare medie de 1.126 de euro pe metru patrat util, apartamentele disponibile spre vanzare in Capitala (noi si vechi) sunt cu 6,6% mai scumpe fata de perioada similara a anului trecut, cand ajungeau la 1.056 de euro pe metru patrat.

Acest avans vine pe fondul unei scaderi de 16% a volumului de anunturi noi de vanzare aparute in piata pe segmentul apartamentelor in ianuarie-mai 2016, ccomparativ cu intervalul similar din 2015, in timp ce nivelul cererii a crescut cu 9,2%. Ca volum, cel mai mare oras al tarii domina orasele secundare, avand de 5 ori mai multi cumparatori decat Clujul sau Timisoara.

Citeste si:

Pe categorii de apartamente, 38% dintre bucuresteni vizeaza locuinte cu doua camere, 31% sunt interesati de unitati cu trei camere, 18% ar opta pentru o garsoniera, 11% pentru patru camere si 2% pentru cinci camere.

Ca pret, cea mai mare parte din cerere (47%) este concentrata pe intervalul 50.000-100.000 de euro, segment care a consemnat o crestere de 12,9% in ianuarie-mai 2016 (fata de anul precedent).

Pe de alta parte, 36% dintre potentialii cumparatori sunt interesati de oferte mai mici de 50.000 de euro (dupa un avans de 3,6% raportat la 2015). Nu in ultimul rand, segmentul de la 100.000 de euro in sus atrage 17% din cererea actuala de apartamente, dupa un salt de 26,7% in primele cinci luni din 2016.

Timisoara este singurul oras in care Indicele Imobiliare.ro a consemnat luna trecuta un recul, de 0,7%, coborand astfel sub pragul de 1.000 de euro pe metru patrat atins in aprilie. Cu toate acestea, pretul mediu solicitat in prezent de vanzatori, respectiv 993 de euro pe metru patrat util, este cu 13,5% mai mare decat cel valabil in urma cu un an (875 euro pe metru patrat).

La o diferenta de 7,3%, Timisoara este singura piata dintre cele analizate care a inregistrat o crestere a numarului de oferte noi de vanzare comparativ cu anul trecut. Avansul consemnat la capitolul cerere, de 16,1%, il depaseste insa pe cel al ofertei – fapt ce explica, cel putin partial, evolutia pozitiva a preturilor.