JLL: Volumul tranzactiilor imobiliare din Romania a crescut cu 80% in primul semestru

Volumul tranzactiilor imobiliare din Romania din primul semestru s-a ridicat la 340 milioane de euro, nivel cu 80% mai mare decat cel inregistrat in perioada similara a anului trecut, cand era estimat la o valoare de 187 milioane de euro.

In primele sase luni au fost consemnate atat tranzactii care au vizat achizitii de proiecte, cat si unele care au au avut ca obiect preluarea controlului integral a unor co-proprietari asupa unor proiecte.

Bucurestiul a atras aproape 48% din volumul investitiilor, dar de asemenea, am fost martorii primei tranzactii semnificative de dupa 2008 din afara Bucurestiului, in Sibiu. Volumele au fost echilibrate din punct de vedere al segmentelor de piata intre retail (45%) si birouri (38%), in timp ce sectorul industrial a atras 17% din tranzactii. De mentionat ca 8% din volumul tranzactiilor reprezinta preluarea unei cladiri de birouri de catre banca finantatoare.

Cea mai mare tranzactie inregistrata in prima jumatate a anului a fost achizitia Sibiu Shopping City de catre NEPI de la ARGO pentru 100 milioane de euro, reprezentand cea mai mare tranzactie cu o singura proprietate realizata in afara Bucurestiului dupa criza. O alta tranzactie notabila este consolidarea pozitiei GTC in complexul City Gate prin achizitia participatiei de 40% detinuta de Bluehouse in proiect.

”Previziunile macroeconomice pentru Romania par pozitive, cu o prognoza privind crestere economica care a fost mentinuta la 4,2% chiar si dupa rezultatul referendumului din Marea Britanie. Acest lucru ar trebui sa faca din Romania unul dintre performerii din Europa in 2016. Avand in vedere disponibilitatea de proiecte de buna calitate (in special birouri) care vor aparea pe piata in urmatoarele 12 luni si mentinerea unei diferente importante intre randamentele oferite de Romania, pe de o parte, si Polonia sau Cehia, pe de alta parte, investitorii ar trebui sa profite de avantajele conditiilor curente si sa isi intoarca atentia spre Romania si spre produse mai bine pozitionate pe piata”, a declarat Andrei Drosu, consultant research department in cadrul companiei de consultanta JLL Romania.

Citeste si:
Dezvoltarea de spații industriale continuă și în 2021 cu încă...
Dezvoltarea de spații...

NEPI si GTC, cei mai activi cumparatori

Cei mai activi cumparatori din prima jumatate a anului au fost NEPI (124 milioane de euro) si GTC (80 milioane de euro), fiecare dintre acestia realizand cate 2 tranzactii.

Randamentele pe piata de birouri sunt de 7,5%, cu doar 0,25 puncte procentuale mai mari decat cele de pe piata de retail (7,25%), in timp ce proiecte industriale au randamente de 9%. Randamentele s-au redus cu 0,25-0,5 puncte procentuale in ultimele 12 luni, dar nu estimam o noua scadere pentru a doua parte a anului.

”Brexit-ul ar trebui sa aiba un efect redus pe termen scurt si mediu asupra economiei romanesti atata timp cat intreaga economie de la nivelul Uniunii Europene nu va suferi alte socuri neasteptate. Investitorii care se uita la proprietati cu probleme financiare in Romania se vor stradui sa le gaseasca pe cele care pot fi puse pe picioare. Conditiile de finantare s-au imbunatatit in ultimele 18 luni, iar cresterea apetitului bancilor pentru produse bune, detinute de dezvoltatori seriosi incurajeaza acest flux de capital. Pe de alta parte, ar putea trece cateva luni pana efectul Brexit-ului sa se aseze si sa se contureze un trend clar”, a declarat Silviana Badea, national director, head of capital markets in cadrul JLL Romania.

JLL este unul dintre cei mai mari consultanti imobiliari prezenti pe piata din Romania, un sector de activitate pe care mai activeaza nume precum CBRE, Colliers, DTZ Echinox sau Knight Frank.

Citeste si:
Volumul tranzacțiilor imobiliare comerciale din România a crescut...
Volumul tranzacțiilor...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »Setari Cookie-uri