In ciuda crizei financiare, care a falimentat multe firme de constructii la nivel global, cinci piete au profitat de valul negativ din economie si au creat oportunitati uriase pentru constructori. Muncitorii romani pot beneficia si ei de pe urma efervescentei din aceste piete, pentru ca isi vor putea gasi joburi mai repede si mai bine platite.

Potrivit unui raport al companiei de consultanta Procorre, Marea Britanie, Egiptul, Qatar, India sau Mexic vor inregistra o crestere puternica a pietei constructiilor, la peste 17,5 trilioane de dolari pana in 2030. Cu o lipsa acuta de firme specializate in constructii care sa poata sustine necesarul de activitate pe aceste piete, exista o oportunitate uriasa pentru constructorii romani, dar mai ales pentru angajatii din constructii in cautare de lucru.

“Cele cinci piete au inregistrat cea mai accentuata crestere de la recesiunea din 2008 si continua sa inregistreze evolutii impresionante, dar si investitii private. Acest lucru va conduce la o dezvoltare a sectorului, dar si a necesarului de angajari in domeniu”, sustine James Alexander, director al diviziei Global Mobility in cadrul Procorre.

Cu o populatie in plina dezvoltare, India si Mexicul, planuiesc sa construiasca peste 1 milion de case noi in urmatorii 10 ani. Mai mult, este de asteptat ca India sa devina cea mai mare piata a constructiilor pana in 2030, ca urmare a dezvoltarii programului “Delhi Mini Smart City”, ce presupune reasezarea unui teren de 1.000 de hectare prin integrarea liniei ferate in capitala Indiei. “Tari precum India, Mexic si Egipt cauta specialisti din industrie, cu experienta in project management, arhitecti, dar si ingineri constructori”, a mai aratat James Alexander.

In conditiile in care populatia a crescut, dar si nevoia de locuinte noi, Marea Britanie si Egiptul dezvolta infrastructura de transport pentru a se conforma pe cererea crescuta. Marea Britanie a inceput lucrarile caii ferate, in timp ce autoritatile din Egipt lucreaza la extinderea acoperirii liniei de metrou, care sa faca fata cresterii populatiei.

In contextul in care Marea Britanie a votat in urma cu cateva saptamani Brexitul, zeci de mii de romani s-ar putea intoarce acasa, iar in eventualitatea in care ar fi interesati de activitate tot in sectorul constructiilor s-ar putea orienta pe pietele din Egipt, India si, de ce nu, chiar Mexic.

“Este posibil ca muncitorii plecati la lucru in Marea Britanie sa se intoarca acasa, dar pot merge si in Germania, Franta, chiar si Elvetia, tara care si-a deschis portile. Cei care se vor intoarce acasa vor aduce know-how-ul dobandit in anii petrecuti in strainatate. Tehnologic ar fi un avantaj enorm adus Romaniei, asta pentru ca experienta dobandita si mana de lucru formata sunt adevarate lipsuri in domeniul constructiilor la nivel local”, a declarat Claudiu Georgescu, presedinte al Asociatiei Producatorilor de Materiale de Constructii din Romania (APMCR), in cursul lunii iunie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri