Dedeman, cel mai mare retailer specializat in comercializarea de materiale de constructii si solutii pentru casa si gradina, se afla in centrul celui mai mare scandal din istorie, asta dupa ce un raport al Consiliului Concurentei a scos la iveala faptul ca retailerul de bricolaj si producatori din piata de usi si centrale termice ar fi stabilit fixarea preturilor pentru produsele vandute in urma cu mai multi ani.

In raportul Consiliului Concurentei este scos la iveala faptul ca 41 de companii active pe piata distributiei de usi si piata distribuitiei centralelor termice si a boilerelor au primit amenzi in valoare de 28,12 milioane de lei (circa 6,32 milioane de euro) pentru incheierea unor intelegeri anticoncurentiale.

In acest fel, sanctiunile aplicate de Consiliul Concurentei in cadrul investigatiilor a avut ca obiect intelegerile prin care au fost fixate preturile pentru produsele Porta KMI Romania (usi) si Ariston Thermo Romania SRL (centrale termice). Consiliul Concurentei a constatat ca intre fiecare dintre cele doua companii si distribuitorii ei s-au au incheiat contracte prin care stabileau preturile de revanzare sau cotele de adaos comercial.

Cele mai mari amenzi au fost aplicate retailerilor Dedeman - 9.154.167 lei si Arabesque SRL - 3.553.898 lei, urmati de Porta KMI Romania SRL - 481,004 lei, Casa Noastra SA - 444,751 lei sau Proges SRL – 471.593 lei.

Compania Dedeman a fost sanctionata de catre Consiliul Concurentei ca urmare a incheierii, in perioada 2005 – 2006 (cu 11 ani in urma), a unor contracte standard concepute de furnizorii internationali Porta Kmi si Ariston Termosanitari. "Aceste contracte contineau unele clauze neconforme cu dispozitiile legii concurentei in vigoare la acea data. Simpla semnare a acestor contracte este in contradictie cu legea concurentei", se arata in raspunsul Dedeman trimis presei, ca urmare a sanctiunilor Consiliului Concurentei, subliniind faptul ca intre Dedeman si alti distribuitori nu a existat nicio intelegere.

"De la inceputul activitatii sale si pana in prezent, compania Dedeman nu a pus in practica niciun fel de intelegeri anticoncurentiale. Sanctiunea aplicata se datoreaza faptului ca la data incheierii respectivelor contracte (cu 11 ani in urma), legislatia in materie de concurenta nu a fost suficient de bine inteleasa. Pedepsele in materie de legislatie a concurentei in Romania sunt mai drastice decat in orice alta tara a UE. In conformitate cu valorile companiei, intelegem si acceptam faptul ca sanctiunile se aplica inclusiv pentru incalcarea din culpa a legii", au mai precizat reprezentantii Dedeman.

Dupa deschiderea investigatiilor de catre Consiliul Concurentei, Dedeman sustine ca a implementat un program de conformare in materie de concurenta si si-a asumat rolul de a promova legislatia in materie de concurenta fata de colaboratorii sai, pentru a avea certitudinea intelegerii si respectarii acesteia.

"Suntem de parere ca existenta companiei Dedeman pe piata materialelor de constructii reprezinta un factor de echilibru si de garantare a unui mediu concurential. Prin prezenta noastra in piata, preturile sunt mai mici decat in alte tari vecine, in care nu isi desfasoara activitatea nici o companie cu actionariat autohton. Dovada o constituie faptul ca reprezentam prima optiune in alegerile consumatorilor din Romania si nu numai, nenumarati clienti din tari precum Bulgaria, Serbia, Ungaria, Republica Moldova cumparand din magazinele Dedeman situate in proximitatea frontierelor", au mai precizat oficialii Dedeman.

Intrebat de wall-street.ro daca intentioneaza sa conteste decizia Consiliului Concurentei la Curtea de Apel, Dragos Paval sustine ca nu va face niciun demers in acest fel. “Ajungem sa pierdem mai multi bani pai cai juridice. Romania este piata extrem de drastica in privinta acestor decizii”, a precizat Paval.

Dedeman a incheiat anul 2015 cu un rulaj de aproximativ 1 miliard de euro, in crestere cu aproape 30% fata de anul anterior, depasind cu mult estimarile initiale de business. Dedeman detine 44 de magazine la nivel national si un plan ambitios de dezvoltare pentru perioada urmatoare.

Ariston Thermo, cel mai mare producator de centrale termice, in mijlocul scandalului

Ariston Thermo este cel mai mare producator de centrale termice si boilere la nivel local, cu un rulaj care anul trecut a depasit pragul de 30 de milioane de euro si care astazi se afla, la randul sau, in mijlocul celui mai mare scandal al companiei la nivel local.

In urma investigatiei, compania Ariston Thermo Romania SRL si 15 distribuitori ai acesteia care activeaza pe piata distributiei centralelor termice si boilerelor au fost sanctionati cu 13.061.813 lei (aproximativ 2,9 milioane euro), pentru fixarea preturilor de revanzare. Din cele 16 companii sanctionate, 15 au recunoscut participarea la intelegerea anticoncurentiala si au beneficiat de o reducere a amenzii de 20%. Cele mai mari amenzi au fost aplicate Dedeman SRL - 9.508.331 lei, Ariston Thermo Romania SRL - 1.798.424 lei si Marelvi Impex SRL - 518.913 lei.

Un numar de aproximativ 50.0000 de apartamente din Romania au fost debransate anul trecut de la reteaua publica de incalzire, acestea beneficiind acum de un sistem propriu de incalzire, in principal o centrala termica pe gaz, arata o analiza realizata de Artiston Thermo Romania.

In topul judetelor unde s-au raportat cele mai multe debransari se afla Galati, unde aproape 20.300 de apartamente figureaza ca debransate. Pe locurile urmatoare se afla Constanta, cu peste 4.900 de apartamente, si Prahova, cu peste 4.200 de familii ce au renuntat la sistemul centralizat.

Cum a decurs firul evenimentelor: de la investigatie, la decizia sanctiunii partilor implicate

Contactati de catre wall-street.ro, reprezentantii Consliului Concurentei au explicat, pe larg, cum decurge o astfel de investigatie si cum se ajunge de la o informare, la o cercetare si, in final, la o decizie de sanctiune, in acest caz, de milioane de euro.

"Declansam investigatii fie prin autosesizare, fie in urma unei plangeri. De regula, se face inspectie inopinata la companiile vizate de investigatie. Inspectia se poate face numai cu autorizatie judiciara. Putem inspecta toate spatiile detinute legal, inclusiv domiciliul si se pot examina orice documente indiferent de locul in care sunt depozitate si de suportul fizic sau electronic pe care sunt pastrate. (...) Urmeaza etapa analiza a documentelor ridicate in cadrul inspectiilor, iar apoi redactarea raportului de investigatie. De cele mai multe ori raportul este trimis Comisei Europene pentru consultare si upa aceea se transmite companiilor implicate care au la dispozitie 30 de zile pentru a transmite observatii. (...) A urmat apoi “audierea”, in care companiile investigate isi pot exprima punctul de vedere in fata conducerii (Plenului) Consiliului Concurentei. Dupa aceasta etapa, Plenul Consiliului Concurentei delibereaza si decide in privinta respectivului caz: daca se aplica sanctiuni sau nu etc. Companiile implicate, sunt informate privind solutia votata, iar apoi primesc Decizia, actul administrativ care poate fi atacat la Curtea de Apel Bucuresti in termen de 30 de zile de la primire", sustin reprezentantii Consiliului Concurentei.

Potrivit acestora, sanctiunile aplicate de Consiliul Concurentei pot ajunge pana la 10% din cifra de afaceri pe anul anterior sanctionarii. Sanctiunile se aplica in functie de unele criterii cum ar fi: gravitatea faptei, durata acesteia, se acorda circumstante antenuante sau agravante.

Consiliul Concurentei mai desfasoara in aceasta perioada o serie de investigatii in sectorul constructiilor si al materialelor de constructii ce vizeaza producatorii de vopsele cu activitate in Romania.

"Am finalizat mai multe investigatii pe piata de lacuri si vopsele. Am sanctionat cu aproximativ 13,5 milioane lei, 109 companii (5 producatori si distribuitorii lor) pentru pentru stabilirea pretului de revanzare a produselor si/sau impartirea pietelor de desfacere. Practic, am constat ca constatat ca unele contracte contineau clauze prin producatorii si distribuitorii stabileau pretul de revanzare al produselor (cu amanuntul si/sau engros)", se arata in raspunsul Concurentei la solicitarea wall-street.ro.

Cei 5 producatori au fost sanctionati astfel: DEUTEK S.A. - 502.999 lei, NATIONAL PAINTS FACTORIES COMPANY S.A. - 105.445 lei, POLICOLOR S.A. - 1.532.247 lei, SWARCO VICAS S.A.- 160.233 lei si AZUR - 696.918 lei

"Pana la sfarsitul anului vom finaliza inca o investigatie pe piata lacurilor si vopselelor, inca doua pe piata centralelor termice si una pe piata corpurilor de iluminat", au mai precizat reprezentantii Consiliului Concurentei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri