Tema “Brexit” a fost intens dezbatuta de specialistii prezenti la eveniment, mai ales oportunitatile de care Romania poate beneficia in urma acestui pas strategic facut de autoritatile din “Insula”. Surprinzator sau nu, Romania se afla in urma multor state in privinta dezvoltarii economice, a prognozelor, cat mai ales a apetitului investitorilor, in conditiile in care masurile fiscale adoptate de Executiv se schimba destul de des.

“O vedere din elicopter” asupra pietei imobiliare din Romania si a barierelor cu care tara noastra se confrunta a oferit economistul roman Dan Bucsa (foto cover), responsabil regional al Unicredit Bank la Londra, in opinia caruia tara noastra are foarte mult de recuperat in privinta castigarii unui apetit pentru investitorii cu greutate. Statisticile oferite de acesta indica un mare vid in ceea ce priveste datele macroeconomice.

Expertul din Londra sustine ca Romania sufera destul de mult la cateva capitole extrem de importante si este de parere ca toata aceasta efervescenta din piata ar trebui tratata cu foarte mare atentie.

“Piata imobiliara traverseaza cel mai bun moment de dupa criza si vedem o crestere importanta mai ales pe pietele emergente. Europa Centrala si de est este locul in care se pot face investitii, iar Romania este o piata ideala pentru proiectele imobiliare. Din pacate, tot acest avant investitional este realizat fara prognoze in cea mai saraca tara din ECE. Suntem saraci, aceasta este realitatea, evidentiata inclusiv de factori istorici. Romania s-a confruntat cu o inflatie mare pentru o foarte lunga perioada de timp. Nici cresterile salariale nu au fost la un nivel cu regiunea, iar companiile straine prezente pe plan local nu au reusit sa tina pasul cu evolutia din regiune. (…) Piata imobiliara din Romania se va dezvolta in continuare pe baza de credit, fara o perspectiva foarte clara. (…) Daca autoritatile nu vor schimba politica fiscala, Romania risca sa primeasca o corectie importanta in urmatorii doi ani. Focusul ar trebui sa fie pe investitii. Cu astfel de schimbari dese de politica fiscala nu vom mai reusi sa atragem atat de multe investitii, tocmai pentru ca dezvoltatorii sunt foarte atenti si sensibili la ce se intampla pe piata”, a punctat Dan Bucsa.