Un numar de 242 de companii cu activitate in domeniul constructiilor ruleaza afaceri anuale de peste 10 milioane de euro, in timp ce 22.699 sunt inregistrate ca neavand activitate pe parcursul ultimului an, o statistica sumbra care arata ca antreprenoriatul local in constructii se afla in cea mai mare criza din ultimii 10 ani, potrivit unei analize a companiei Coface, specializata in servicii integrate de management al creantelor comerciale.

Statistica este cu atat mai ingrijoratoare cu cat peste 65.000 de companii cu activitate in domeniul constructiilor sunt inregistrate la nivel local, 35% dintre acestea fiind lipsite de activitate.

Cea mai mare pondere a companiilor cu activitate din domeniul constructiilor se afla in randul business-urilor cu afaceri intre 0 – 100.000 de euro anual, 45% dintre companii fiind situate in aceasta categorie. Din datele Coface, circa 30.000 de afaceri sunt inscrise in aceasta categorie, cea mai mare parte a business-urilor (13.390) avand activitate in lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale.

Statistica mai arata ca aproximativ jumatate din companiile cu activitate in acest sector au drept specializare lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale (30.445), fiind urmate de companiile cu activitate in lucrari de instalatii sanitare, de incalzire si de aer conditionat (6.996), in timp ce 6.394 de companii au ca activitate alte specializari in domeniul constructiilor.

La polul opus, peste 1.200 de companii au ca activitate lucrari de pregatire a terenului, peste 1.400 desfasoara lucrari de vopsitorie, zugraveli si montari de geamuri, in timp ce peste 1.600 de companii au ca activitate lucrari de pardosire si placare a peretilor.

Gradul de indatorare al companiilor din constructii se apropie de 90%

Pe langa numarul ridicat de companii fara activitate in domeniul constructiilor, gradul de indatorare al companiilor a crescut intr-un ritm accelerat, la fel si durata medie de recuperare a creantelor, cat si o evolutie destul de timida a profitabilitatii companiilor din acest sector.

Conform datelor Coface, care a analizat informatii ale Ministerului de Finante cresterea duratei medii de colectare a creantelor, de la 115 zile (2008), pana la 195 zile (2016), pe fondul cresterii arieratelor statului in acest sector. In plus, cresterea gradului de indatorare, de la 73% in 2008, pana la 88%, in 2016 este un semnal de alarma important.

„Aspectul problematic nu deriva din cresterea indatorarii in sine, ci din faptul ca finantarea suplimentara nu este orientata pe termen lung, catre investiti, ci catre acoperirea nevoilor temporare pe termen scurt, adica pentru cresterea capitalului de lucru pe fondul extinderii duratei de colectare a creantelor si finantarii pierderilor din perioada 2010 - 2014 (care nu au fost acoperite prin suplimentarea capitalului)”, arata specialistii in domeniul managementului creantelor.

Mai mult, cresterea timida a profitabilitatii generale, la doar 2,5% in 2016, comparativ cu perioada pierderilor inregistrate in 2010 - 2014, dar mult sub nivelul inregistrat inainte de impactul crizei financiare, respectiv 8%, in 2008 este un alt factor care ridica un semnal de alarma.

Antreprenoriatul romanesc din constructii, in cel mai slab moment al ultimilor 10 ani

Antreprenoriatul romanesc se afla in cel mai slab moment al ultimilor zece ani, dupa cum mai arata datele Coface, numarul companiilor nou infiintate in 2016 inregistrand un nou minim istoric (minimul anterior fiind inregistrat in 2010).

In acest context, aproximativ 8% dintre companiile nou infiintate s-au inregistrat in acest sector. Singurele sectoare in care sunt mai multe companii nou infiintate sunt comertul cu ridicata si cu amanuntul (30%) si agricultura, silvicultura si pescuitul (13%).

In ciuda acestui fapt, sectorul constructiilor este afectat de un amplu fenomen de regenerare distructiva si polarizare. Raportul dintre numarul de companii care isi intrerup activitatea si cel al firmelor nou inregistrate a avut o medie de aproape 2 in perioada 2011 - 2016. Aceasta face ca numarul companiilor care activeaza in acest sector sa scada de la 81.000 (2008) la doar 65.000 (2016).

„Sectorul constructiilor are o importanta sistemica pentru mediul de afaceri local: concentreaza aproape 10% din totalul companiilor si 7% din numarul salariatilor si probabil procentul real este mai mare, in cazul in care luam in considerare si practica serviciilor prestate la negru prin „munca cu ziua pe santier”. Piata de profil are si in 2017 o evolutie mixta. In pofida revenirii sectorului constructiilor rezidentiale, per ansamblu evolutia este influentata negativ de lipsa proiectelor din zona de infrastructura. Situatia financiara a companiilor se deterioreaza, pe fondul reducerii investitiilor cuplate cu extinderea termenului de colectare a creantelor, cresterii gradului de indatorare si profitabilitatii modeste. Investitiile in infrastructura sunt la minimul istoric, programul „Prima Casa” decelereaza, iar volumul lucrarilor de constructii scade cu 4,8% pe parcursul anului 2016, comparativ cu anul anterior. O imbunatatire pana la finalul anului 2017 este greu de prognozat deoarece orice proiect de infrastructura are nevoie de etapele pregatitoare (fezabilitate, licitatie, etc), ceea ce prelungeste orizontul in care va produce impact”, a declarat Eugen Anicescu, country manager al Coface Romania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri