Piata constructiilor a suferit schimbari importante pe parcursul anului 2016, una in care marii producatori de materiale de constructii au resimtit pe de-o parte o scadere a vanzarilor inregistrate, pe de alta parte o optimizare a costurilor si a personalului, proces care a condus la profituri in crestere.

In lipsa proiectelor de infrastructura, sector de activitate care genereaza cea mai mare activitate in domeniul constructiilor, producatorii de ciment au simtit cum afacerile revin la niveluri din urma cu cativa ani. Daca in 2015 s-au inregistrat cresteri pe linie pentru cimentisti, anul 2016 a readus gigantii internationali in umbra, business-urile diminuandu-se chiar si cu aproape 20%.

Holcim Romania ramane pe primul loc in top, cu afaceri care anul trecut s-au ridicat la circa 226 de milioane de euro, in scadere cu aproximativ 11%, in timp ce pe locul secund au urcat nemtii de la Heidelbergcement Romania, cu un rulaj intr-o usoara scadere.

La polul opus se afla CRH Romania, companie care a preluat operatiunile Lafarge Romania SA si care a raportat la nivelul anului trecut un declin al business-ului de aproape 20 de procente, afacerile companiei situandu-se undeva la pragul de 180 de milioane de euro, unul dintre cele mai scazute niveluri din ultimii ani.