Indicele pretului pentru proprietatile rezidentiale din Romania, calculat de catre Eurobank Property Services, a inregistrat o crestere trimestriala de 1,1% in al treilea trimestru al anului 2017. Cu toate acestea, tendinta ascendenta din ultima perioada este mult mai accelerata, cresterea generala de la an la an a fost de 9,2% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

"Pe fondul evolutiei pozitive din ultimii cinci ani, cu o medie anuala de 2,1%, cresterile trimestriale recente sustin tendinta de revenire a pietei romanesti. Aceasta prognoza este confirmata si de indicele preturilor din Bucuresti, care si-a continuat parcursul ascendent de la an la an, cu o valoare de 7%, respectiv de indicele Bucuresti-periferic, cu 6%, comparativ cu trimestrul al III-lea din 2016", se arata in studiul Eurobank Property Services.

Sase din cele opt diviziuni ale Romaniei si-au continuat tendinta de crestere trimestriala a preturilor, in timp ce doar doua au evoluat negativ. Astfel, regiunea Centru prezinta cea mai mare crestere, de 3,2%, fiind urmata de regiunile Moldova si Vest cu 2,3%, respectiv 2%. Pe de alta parte, regiunea Nord a inregistrat cea mai mare scadere, de -1,1%.

Indicii celor mai mari 11 orase din Romania prezinta in general o performanta trimestriala stabila, cu fluctuatii care par a constitui mai degraba corectii pe termen scurt. Municipiile Galati, Constanta, Braila, Craiova si Oradea prezinta in medie o tendinta trimestriala ascendenta de 4%, in timp ce Ploiesti, Brasov, Timisoara si Bucuresti au avut o crestere medie de sub 1%.

Retail jobs

Pretul proprietatilor noi din Bucuresti a continuat si el cresterea de la an la an, cu peste 2,3%, contribuind la cresterea de 3,1% a proprietatilor noi la nivel national. In concluzie, noul indice al preturilor rezidentiale EPS prefigureaza o crestere a pietei, mai pronuntata in orasele mari. Evolutiile din urmatoarele trimestre vor aduce confirmarea pe termen extins a acestor tendinte, mai arata sursa citata.

Eurobank Property Services este o subsidiara a grupului Eurobank, infiintata in iunie 2005.

Sursa foto: Mikkel Bigandt / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri