"Se contureaza in ultimii ani un nou segment al cererii, in oglinda cu segmentul birourilor, unde cererea neta (net take-up) provine in principal din sectoarele IT & Telecom, servicii profesionale si financiare, care stau in chirie sau au deja o locuinta, insa doresc sa faca un upgrade. Aceasta categorie precum si liber profesionistii, sunt axati pe cariera, au timp liber limitat si au devenit atenti la calitate, gradul de confort, compartimentari, suprafata utila mai mare, varsta cladirii. Acestia opteaza pentru un amplasament bun, in zonele semi-centrale, cu acces la mijloacele de transport in comun si in proximitatea zonelor de afaceri consacrate ori noi, cu toate facilitatile la indemana, in scop locativ, si nu al inchirierii. In consecinta, marii dezvoltatori si investorii cauta terenuri si oportunitati de dezvoltare in zone mai bune, fata de cele limitrofe", a declarat Mihai Dumitrescu (foto).

De altfel, anul trecut, spune managerul Crosspoint, a fost remarcat un apetit crescut in randul persoanelor interesate in a achizitiona locuinte de lux comparativ cu perioada 2009-2015. "Consideram ca trendul se va mentine si pentru anul acesta, odata cu noile proiecte care se vor livra si care acum sunt in diverse stadii de construire sau de autorizare. Pretul mediu in cazul proprietatilor de lux este in prezent de cca 2.800 euro/mp, comparativ cu 3.500 euro/mp in 2007".

In opinia sa, "cresterea Robor, implicit a dobanzilor la credite, au determinat o diminuare a volumului de vanzari de locuinte in 2017. De asemenea, datele publicate de INS indica o scadere a numarului de autorizatii emise in zonele protejate ale centrului Bucurestiului, iar acest fapt s-a reflectat, totodata, in cresterea preturilor acestor imobile".

Principalul factor in stabilirea pretului unei locuinte il reprezinta in continuare zona, potrivit Crosspoint: accesibilitatea la mijloacele de transport in comun, in special metroul si existenta serviciilor, a facilitatilor si a infrastructurii functionale (centre comerciale, banci, farmacii, piata agro-alimentara, centre de sport, scoli, zone verzi, de agrement). Un alt factor deloc de neglijat in stabilirea pretului il reprezinta locul de parcare. Cumpararea unui apartament fara loc de parcare nu va mai constitui o optiune, avand in vedere lipsa parcarilor.