"Conceptul de open space a fost inlocuit de zone creative care sa acomodeze mai multe optiuni in functie de organizarea si modul de operare al fiecarei companii. Deciziile cu privire la redefinirea birourilor sunt luate pe baza unor studii interne amanuntite in colaborare cu aparitia a tot mai multor companii de consultanta pe acest profil. Rezultatul se reflecta in performanta crescuta, eficienta si imbunatatirea confortului la birou", apreciaza Claudia Cetatoiu (foto), Senior Consultant Tenant Representation Office Department JLL Romania.

Astfel, in opinia sa, conceptul de "wellbeing" a redefinit, de asemenea, spatiul traditional si creste interesul angajatului pentru sanatate, precum si usurinta de a iesi din zona de confort spre dezvoltare.

"Gigantii din IT si BPO/ SSC au implementat pozitia de Chief Wellbeing Officer, care ajuta angajatii sa inteleaga mai bine atributiile la locul de munca si apartenta la organizatie. Pe durata unei zile, nevoie de spatiu este diferita in functie de activitate, astfel incat, avand informatiile de mai sus, compania creaza ulterior instrumentele de care angajatii au nevoie pentru a performa, a isi imbunatati starea de spirit si a fi motivati non-financiar", adauga Claudia Cetatoiu.

JLL: Un contract de preinchiriere poate aduce diferente de 10% -15%

Daca volumul total al preinchirierilor a fost de aproximativ 47% din total cererii nete anul trecut, procentul va continua sa creasca in 2018, potrivit JLL. "Beneficiile obtinute de chiriasi pot avea impact valoric atat asupra chiriei efective, cat si asupra costului de fit-out. Inca din perioada constructiei, spatiul va fi adaptat nevoilor chiriasilor, astfel incat dispar costurile chiriasului de reamenajare a unui spatiu existent de la standardul de livrare. Un contract de preinchiriere poate aduce diferente de 10% -15% la chiria efectiva fata de un contract de inchiriere normal", spune Claudia Cetatoiu.

Liviu Tudor, Genesis...
Citeste si: Tudor: In 2020 vom avea 3 MIL. mp de birouri. Dar, cine le va ocupa?

Ea adauga ca "in continuare exista cerere noua pe piata si se anunta extinderi ale numelor mari deja prezente din domeniul IT si bancar intr-un ritm alert. Din ce in ce mai multe tranzactii de peste 20.000 mp sunt anuntate in 2018, astfel incat piata devine din ce in ce mai competitiva". Anul trecut, zona de Nord a Capitalei ramane cea mai activa din punct de vedere al numarului de tranzactii realizate in 2017, urmata de zona de Centru-Vest.

Potrivit JLL, 2018 va aduce in continuare o crestere accelerata a zonei Centru-Vest, unde in urmatorii 2-3 ani, in proiectele care vor fi livrate aici, vor lucra cel putin 30.000 de angajati. In zona de Nord isi desfasoara activitatea companii cu profil mixt - IT&C, servicii financiare, pharma si FMCG spre deosebire de centru-vest unde predomina zona IT si BPO/ SSC datorita apropierii de Politehnica, de caminele studentesti si de unul din sectoarele cele mai populate din Bucuresti. Criteriul de selectie este in mare parte bazat pe valoarea pe care zona o poate aduce business-ului in desfasurare.

Ea mai arata ca tranzactiile de peste 20.000 mp anuntate pentru 2018 sunt din domeniul IT, BPO/ SSC si bancar, primele doua segmente vor cumula in continuare peste 65% din totalul cererii. Extinderile si intrarile noi pe piata se intampla in Bucuresti in paralel cu orasele secundare.

JLL este o firma specializata in servicii profesionale si de management al investitiilor, dedicate domeniului imobiliar, servicii oferite clientilor care doresc sa obtina valoare adaugata prin detinerea, inchirierea sau investitiile in proprietati imobiliare. Inregistrand venituri anuale globale de 5,4 miliarde dolari SUA, JLL activeaza in 230 de sucursale in 80 de tari si inglobeaza cca 58.000 de angajati in intreaga lume.

Un nou chirias a devenit...
Citeste si: Un nou chirias a devenit influent in 2018: operatorii de co-working