Aproximativ 2.200 de locuinte se afla in acest moment in diferite etape de dezvoltare in Brasov si imprejurimi si ar urma sa fie livrate pe piata in acest an, dupa ce anul trecut au fost finalizate 2.100 de locuinte noi in orasul de sub Tampa. In acest moment se mai afla la vanzare doar aproximativ 100 de apartamente finalizate in 2017. Anul trecut a adus finalizarea celui mai mare numar de locuinte in ansambluri rezidentiale din istoria postdecembrista a Brasovului, gradul de absorbtie fiind estimat la 95%, potrivit datelor Coldwell Banker Alpin, biroul local al companiei de consultanta imobiliara Coldwell Banker Romania.

Preturile medii de vanzare au inregistrat anul trecut o crestere de aproximativ 5%, pana la 980 de euro pe metrul patrat iar pentru acest an este estimata o crestere a preturile de vanzare de aproximativ sapte procente, Brasovul urmand sa depaseasca astfel in premiera pragul de 1.000 de euro pe metru patrat.

”Brasovul trece printr-o efervescenta rezidentiala. Estimam ca 2017 a adus finalizarea a 2.100 de locuinte in Brasov si imprejurimi, unde cele mai intense zone de dezvoltare sunt Sanpetru si Cristian. Aproximativ 50% dintre apartamentele nou dezvoltate se adreseaza segmentului mass market, insa observam o crestere a cererii pe segmentul middle market, pentru apartamente mai spatioase si cu un amplasament mai bun. Cresterea preturilor estimata in acest an vine ca urmare a majorarii costurilor de dezvoltare, de la preturile terenurilor la costurile fortei de munca din constructii, insa ritmul este unul moderat, daca il comparam cu rata inflatiei si luam in calcul ca vorbim de o perioada de 12 luni. Inregistram si o cerere in crestere din partea mediului de business, in special din sectoarele industriale, IT si automotive, randamentul anul potential pe segmentul de inchirieri fiind de 6% - 7% in euro, ceea ce face ca achizitionarea unui apartament sa fie atractiva si din punct de vedere investitional”, afirma Razvan Calita, managing partner al Coldwell Banker Alpin, biroul local al companiei de consultanta imobiliara Coldwell Banker Romania.