Stocul de locuinte finalizate sau in curs de finalizare in urmatoarele 6 luni din cadrul tIMOn, editia de primavara, este de peste 8.000 de locuinte si reprezinta peste 90% din oferta dezvoltatorilor, care afirma ca se vand mai bine locuintele aflate in zone langa cladiri de birouri, tot mai preferate de clienti.

Anul 2018 marcheaza 10 ani de la debutul crizei economice, criza care a sufocat piata imobiliara si a facut-o sa se prabuseasca. Apartamentele s-au ieftinit chiar si cu 50%, dupa ce preturile au urcat nejustificat si extrem de rapid in 2007.

"In 2007, 100% dintr-un targ imobiliar erau proiecte offplan. Nu puteai sa-ti cumperi ceva finalizat in 2007. Au inceput sa apara produse finalizate undeva la editia din toamna 2008, dar cel mai mic termen de livrare era de un an. Acum sunt mult mai multe locuinte in stoc, dar si locuinte finalizabile, cu termen de predare de cel mult o jumatate de an", spune Vlad Vlasceanu (foto), director tIMOn.

Editia XXXIII a tIMOn - Targul Imobiliar National, care se va desfasura in perioada 19-22 aprilie in Piata George Enescu din Bucuresti, vine cu o oferta diferita fata de anii trecuti, axata preponderent pe locuinte finalizate sau cu termene de finalizare de cel mult 6 luni.

Chiar daca in cadrul tIMOn 90% din oferta reprezinta locuinte finalizate sau in curs de finalizare in urmatoarele luni, in piata situatia este cu totul diferita. Valul investitiilor in proiecte noi, de anvergura este present in piata, chiar si in zone cotat mai slab, unele vanzari fiind offplan si cu termene de predare indelungate.

Retail jobs

"Unde este riscul pentru un dezvoltator offplan astazi? Are un proiect minunat, in general, mii de unitati, e foarte bine ca a invatat ca nu e bine sa construiasca mii de unitati deodata. Faza 1, faza 2, faza 3, faza 4 si asa mai departe. Nu mai are aceasta finantare bancara, asa ca trebuie sa-si gaseasca singur fonduri.E un risc pentru ca atunci cand vinzi offplan, cu finalizare peste un an, ccostul proiectului poate creste, iar banii incasati offplan pe o locuinta pot sa nu mai acopere costurile de constructie", mai spune Vlad Vlasceanu.

In total in cadrul tIMOn vor fi scoase la vanzare peste 10.000 de locuinte si vor fi lansate peste 15 proiecte imobiliare, care insumeaza locuinte in valoare de peste 120 milioane de euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri