“Este evidenta tendinta de temperare a cresterii preturilor pe piata rezidentiala, insa lucrurile arata difetit la nivelul marilor orase. (...) Romania a reusit sa creasca in ultimii ani peste media Uniunii Europene, insa si datele institutiilor europene indica temperarea cresterii preturilor”, a explicat Nita.

In sustinerea acestei idei, el a mentionat si faptul ca anul trecut preturile cresteau cu 2% - 2,4% de la un trimestru la altul, iar acum s-a ajuns la 1,4%.

Cele mai mari cresteri de pret, in primul trimestru al anului, s-au inregistrat in orasele mici, in timp ce Bucurestiul a avut o evolutie modesta.

Cele mai mari preturi pe metrul patrat la apartamente sunt in Cluj, Bucuresti, Timisoara, Constanta si Craiova, peste 1.000 de euro pe mp.

Inflatia si lipsa fortei de...
Citeste si: Piata rezidentiala navigheaza in 2018 sub zodia inflatiei

In acelasi timp, cele mai mici preturi se inregistreaza in orasele din Sud, respectiv Resita, Giurgiu, Alexandria, cu preturi cuprinse intre 470 si 590 de euro pe mp util.

Reprezentantul imobiliare.ro a mai precizat ca cererea a crescut cu aproximativ 70% in ultimi 3 ani, iar in ultimul an cu 17%.

Insa, piata de constructii nu reuseste sa tina pasul cu cererea.

“57% din cei care cauta, vor proprietati noi. Din pacate, anul trecut au fost construite doar 53.300 de unitati locative, cu 2.000 mai multe fata de 2016, insa foarte putin fata de cerere si fata de potentialul pietei”, a mai spus Dorel Nita.

Actual: cele mai importante...
Citeste si: Cele mai importante evenimente ale momentului

Partenerii ReContruct 2018 sunt: Genesis Property, TeraSteel, Digital Architect si Imobiliare.ro.

Sursa foto: Ovidiu Udrescu