Piata imobiliara din Romania, dar mai ales din Capitala se afla intr-un moment bun din perspectiva dezvoltarilor imobiliare, in pofida unor aspecte inerente legate de infrastructura, apreciaza Lori Collin, director Lion's Head Romania, un joint-venture creat intre Old Mutual (Africa de Sud) si AG Capital (Bulgaria), care a cumparat in aceasta luna primele doua cladiri din proiectul de spatii de birouri Oregona Park, de la Portland Trust si Ares Management. Momentul propice al pietei ar constitui "atat rezultatul generat de cererea noilor chiriasi internationali cat si a celor deja existenti la nivel local, precum si a unui pipeline de aproximativ 600.000 mp de proiecte de spatii de birouri planificate sau aflate in plin proces de constructie".

"Potential pentru viitoare achizitii vedem atat in randul proiectelor deja existente, cat si a viitoarelor dezvoltari. Semnalele sunt destul de bune in piata imobiliara. Pe noi nu ne afecteaza ROBOR, iar bancile sunt interesate sa ofere finantari in continuare. Ultimele tranzactii arata, de asemenea, ca exista si din ce in ce mai multa lichiditate in piata, aspect care mi se pare important", a declarat Lori Collin (foto).

Ea a adaugat ca pretul platit pentru proiectul de spatii de birouri Oregon Park, de peste 150 milioane de euro, evidentiaza tranzactia dintre Lion’s Head Investments si dezvoltatorii Portland Trust si Ares Management drept cea mai mare de pana acum pe piata de profil din Romania. Recent, dezvoltatorul imobiliar austriac CA Immo a cumparat, de asemenea, prima cladire din complexul de spatii de birouri Campus 6, dezvoltat de Skanska, pentru suma de 53 de milioane de euro. Tranzactia este de asteptat sa se finalizeze la sfarsitul acestui an.

Aceste doua tranzactii - alaturi de vanzarea Militari Shopping Center (centru comercial din vestul Capitalei), catre fondul de investitii sud-african, Mas Real Estate, de la compania israeliana Atrium European Real Estate, care s-a retras de pe piata autohtona - au revigorat segmentul de investitii imobiliare, dupa un prim trimestru slab. CBR estima recent ca aceste trei tranzactii ar insuma aproximativ 300 milioane de euro. Pe de alta parte, volumul investitiilor pe piata imobiliara autohtona s-a situat, in 2017, in jurul valorii de 1 miliard de euro, dar a inclus si tranzactia legata de vanzarea Radisson pentru 169,2 milioane de euro.

Vor pune aceste tranzactii presiune pe yield-uri?

"Ar fi prematur sa discutam acum despre o scadere a yield-urilor in piata imobiliara. Totul va depinde de numarul de tranzactii care vor fi realizate in continuare. Cineva spunea, acum ceva vreme, ca desi avem yield-uri de 7,5% in prezent, la fel au fost si acum doi ani. Dar, atunci nu existau fost tranzactii. Acum avem lichiditate si, ca urmare, si tranzactii. Acest aspect mi se pare mult mai important, decat, cum si in ce ritm va scadea yield-ul. Daca cererea pe cladiri de spatii de birouri ramane constanta, iar apetitul pentru investitii la fel de ridicat, atunci presiune pe yield-uri va exista. Dar, nu se va reflecta rapid. Nu vor fi scaderi semnificative, deoarece nu sunt nici foarte multe produse disponibile. Proiecte de spatii de birouri de clasa A disponibile la vanzare in prezent sunt destul de putine", a mai spus Lori Collin.

In opinia sa, "piata imobiliara din Romania este tipica unei tari aflata in continua dezvoltare, care are posibilitatea sa se maturizeze, dar nu este inca acolo. Yield-urile sunt mai mari decat alte tari din Europa Centrala si de Est in prezent, dar riscul este mai ridicat. Atractivitatea locala se va reduce la apetitul de risc al investitorilor. Este ca o regula de trei simpla: avem si risc, avem si un yield mai interesant si in general atragem un alt tip de investitor, decat cel specific pietelor mature. Sunt, de exemplu, fonduri americane de investitii care cauta active de cel putin jumatate de miliard de dolari. Dar, in Romania, deocamdata, nu exista pachete atat de mari. Insa, in perioada urmatoare cu siguranta vor exista, deoarece sunt dezvoltatori destul de mari in piata imobiliara care dispun de capacitatea de a dezvolta astfel de proiecte", conchide seful Lion's Head Romania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri