Cel mai mare proiect logistic anuntat in acest an este noul depozit eMag, cu o suprafata de 120.000 de metri patrati, aflat in constructie la kilometrul 19 al autostrazii Bucuresti-Pitesti, potrivit unui raport realizat de compania de consultanta imobiliara Activ Property Services. Un alt proiect ”built-to-suit” generat de retail, de data aceasta de o retea de magazine fizice, este extinderea depozitului de distributie din Ploiesti al Profi cu aproximativ 20.000 de metri patrati in centrul logistic Logicor Ploiesti. In total, pentru acest an, sunt anuntate dezvoltari in suprafata totala de 920.000 de metri patrati, atat speculative, cat si pentru uz propriu.

Faptul ca cel mai mare proiect logistic anuntat in acest an este noul depozit eMag, cu o suprafata de 120.000 de metri patrati, o investitie de 300 de milioane de lei, vorbeste de la sine despre importanta retail-ului in dezvoltarea de spatii logistice si industriale.

“Noul depozit va sustine cresterea rapida a eMAG ca brand romanesc la nivel regional si va imbunatati procesele logistice legate de produsele voluminoase. Investitia pe care o facem va genera numeroase beneficii pentru comunitatea locala si va ajuta la dezvoltarea zonei prin deschiderea unui numar mare de locuri de munca, iar clientii eMAG vor beneficia de servicii de livrare mai bune. Este cea mai mare investitie a eMAG de pana acum si ne propunem sa o finalizam pana la inceputul anului 2019,” declara, anul trecut, Iulian Stanciu, CEO eMAG.

Nu doar eMAG dezvolta spatii logistice

Nu doar comertul online genereaza dezvoltari de spatii logistice si industriale, ci si cel in magazinele fizice, un exemplu in acest sens fiind anuntul facut de Profi Rom Food, compania care administreaza reteaua de supermarketuri Profi, cu privire la extinderea depozitului de distributie din Ploiesti cu aproximativ 20.000 de metri patrati in centrul logistic Logicor Ploiesti. Lucrarile de extindere se afla intr-o etapa avansata si urmeaza sa fie finalizate in luna septembrie a acestui an.

Profi Rom Food este in prezent chiriasul centrului logistic Logicor din Ploiesti si detine depozite de aproximativ 30.000 de metri patrati. Contractul de inchiriere dintre dezvoltatorul de spatii logistice Logicor si Profi consta in extinderea spatiului de depozitare cu 20.449 de metri patrati, care vor gazdui zona de incarcare a bateriilor, birourile angajatilor, precum si spatii exterioare pentru depozitarea paletilor, parcari pentru personal si masinile care vor transporta marfurile. Spatiul suplimentar si o utilizare operationala mai buna asigura lantului de supermarketuri eficienta necesara pentru a-si continua expansiunea planificata in Romania, potrivit reprezentantilor retelei care numara in prezent aproape 800 de magazine.

Florin Georghe, Activ Property Services

„Piata de retail (…) si cea industriala se dezvolta in prezent pe fundamente solide, fiind caracterizate de un indice ridicat de ocupare, cerere activa cu volume confirmate de evolutia ultimilor ani, respectiv chirii stabile, cu un trend usor crescator. In aceste conditii dezvoltarea de noi proiecte a accelerat in toate sectoarele majore. Ne asteptam ca stocurile noi sa fie absorbite in scurt timp de piata, o parte semnificativa fiind deja precontractata.” declara Florian Gheorghe, managerul departamentului de Research al Activ Property Services.

In segmentul de spatii logistice si industriale sunt asteptate livrari cu 67% mai mari decat in 2017, luand in considerare atat dezvoltarile speculative, cat si pe cele pentru uz propriu, potrivit unei analize realizate de compania de consultanta imobiliara Activ Property Services. Stocul nou anuntat pentru 2018 depaseste 920.000 de metri patrati, din care peste 75% are un profil speculativ (destinat inchirierii). Bucurestiul asteapta livrarea a 390.000 de metri patrati de spatii industriale, reprezentand 42% din stocul anuntat la nivel national, fiind urmat in clasamentul livrarilor de Timisoara (60.000 mp), Cluj-Napoca (55.000 mp), Pitesti (55.000 mp), Ploiesti (50.000 mp), Oradea (45.000 mp) si Constanta (42.500 mp).

Retail, spatii logistice, spatii industriale, spatii logistice si industriale

Cei mai activi dezvoltatori de spatii speculative raman ca si anul trecut CTP Invest cu peste 285.000 de metri patrati anuntati de spatii logistice si industriale pentru livrare in 2018, respectiv WDP cu 150.000 de metri patrati de spatii logistice si industriale si Zacaria Group cu 75.000 de metri patrati de spatii logistice si industriale.

Care sunt perspectivele pietei de retail?

Piata spatiilor comerciale are potential sa inregistreze livrarea unui stoc nou de 379.000 de metri patrati in 2018, in crestere cu 43% fata de volumul anului trecut. Cresterea este asteptata sa vina de la segmentul parcurilor de retail si a spatiilor de tip „big box”. Aproape 215.000 de metri patrati de spatii de tip „big box” vor fi inaugurati in 2018, cea mai mare suprafata fiind generata de extinderea accelerata a retelelor Kaufland, Penny Market si Lidl, potrivit studiului realizat de Activ Property Services.

Cele mai multe proiecte de parcuri de retail au fost anuntate de Prime Kapital in parteneriat cu fondul de investitii sud-african MAS REI, insumand 59.600 de metri patrati. ”Parteneriatul se anunta ca principalul dezvoltator de parcuri de retail pe termen mediu in Romania, dar exista probabilitatea ca primele proiecte anuntate pentru 2018 sa fie decalate pentru anul urmator”, spun reprezentantii Activ Property Services.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri