Silviu Pop, Colliers: Disponibilitatea produselor investitionale nu mai este o problema in piata imobiliara. Ar trebui sa urmeze o comprimare a randamentelor

Prima jumatate a anului s-a incheiat cu un volum total de investitii de 404 milioane de euro, in piata imobiliara din Romania, ceea ce consemneaza o crestere de aproape 18% fata de primul semestru din 2017. Potrivit Colliers International, exista astfel sanse ca pragul de un miliard de euro sa fie depasit in acest an, in conditiile in care "disponibilitatea produselor investitionale nu mai este o problema".

Cele mai mari tranzactii au fost incheiate in Bucuresti, pe segmentele de birouri si retail (vanzarea Oregon Park catre Lion’s Head, vanzarea primei faze a proiectului Campus 6 catre CA Immo, vanzarea Militari Shopping Center catre asocierea Prime Kapital/MAS REI). Dar, investitorii institutionali sunt interesati de achizitii de spatii de birouri din afara Bucurestiului.

Astfel, o tranzactie interesanta cu un investitor institutional a fost incheiata in Cluj-Napoca, unde fondul britanic de investitii First Property a cumparat cladirea de spatii de birouri Maestro Business Center. Randamentele mai mari si cresterea economica puternica din orasele regionale sprijina tranzactii viitoare in afara Capitalei, arata Colliers.

Totodata, in primul semestru a crescut si numarul de investitori, mai subliniaza compania de consultanta imobiliara, dar si marimea tranzactiilor: valoarea medie a activelor vandute in primul semestru se ridica la aproximativ 40 mil. euro fata de 25 mil. euro anul precedent. Este, probabil, cea mai mare valoare medie din ultimul deceniu, un semn de maturizare a pietei.

"Disponibilitatea produselor investitionale nu mai este o problema, ceea ce ar trebui sa faca posibila o comprimare a randamentelor in urmatorul an si jumatate in lipsa unor socuri economice (interne sau externe), in contextul unui volum total de tranzactii care ar putea atinge 0,5 miliarde de euro in acest an doar pe segmentul birourilor (de aproximativ trei ori mai mari decat 2017)", a afirmat Silviu Pop (foto), head of research in cadrul Colliers.

Citeste si:
Colliers: Turismul de business din Capitala va migra către hoteluri...
Colliers: Turismul de...

Mai mult, "exista apetit tot mai mare in piata si din partea investitorilor locali, care au beneficiat de pe urma cresterii economice din ultimii ani si au mai mult capital disponibil pentru a-l aloca pietei imobiliare", a concluzionat reprezentantul Colliers.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »Citește și
Colliers: Sectorul imobiliar va fi un loc mai sărac după COVID-19
Setari Cookie-uri